image descriprion

Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Κρυμμένο μέσα στις καταπράσινες φυλλωσιές των δένδρων, μερικά χιλιόμετρα πριν το Παρανέστι, σε μια εσοχή του δρόμου, συναντάμε το πανέμορφο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/323 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Εκκλησία
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής

Το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής

Κρυμμένο μέσα στις καταπράσινες φυλλωσιές των δένδρων, μερικά χιλιόμετρα πριν το Παρανέστι, σε μια εσοχή του δρόμου, συναντάμε το πανέμορφο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, δίπλα από το οποίο, εδώ και εκατό χρόνια, αναβλύζει από τα έγκατα της γης και κάτω από τις βελανιδιές, το δάκρυ της Αγίας Παρασκευής. Ένα θαυματουργό Αγίασμα για τους πιστούς, το οποίο τιμούν με ευλάβεια όπως και την Αγία Παρασκευή, πιστοί από την ευρύτερη περιοχή αλλά και απ’ άλλα μέρη της χώρας μας, στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Δίπλα στην εκκλησία, χτίστηκε με τη συνδρομή προσκυνητών και Ελλήνων μεταναστών, ένας ξενώνας. Δυστυχώς, το ξωκλήσι δεν είναι ανοιχτό για τους πιστούς σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, την ημέρα του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου, πλήθος κόσμος συρρέει εκεί για να τιμήσει την Αγία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρεται άρτος και κεσκέκι στους πιστούς, η προετοιμασία των οποίων γίνεται μετά την εσπερινή παράκληση.

Τα τάματα στη χάρη της Αγίας Παρασκευή είναι πολλά, συνήθως ρούχα, μαντίλια, φανέλες, κομποσκοίνια, κυρίως από ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Συνηθίζεται, είτε να τ’ αφήνουν οι ίδιοι οι προσκυνητές ή να τα στέλνουν με συγγενείς τους οι οποίοι και θα τους φέρουν και λίγο Αγίασμα, για να πιουν και να αλείψουν τις πληγές τους, ιδίως αν υποφέρουν από σοβαρή πάθηση των ματιών.

Τα τάματα αυτά, ως συνήθως, τα κρεμούν σ’ ένα από τα δένδρα που βρίσκονται στην αυλή της εκκλησίας, αλλά και δίπλα από το εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο τοίχο του πετρόχτιστου αγιάσματος

Δεξιά του Δρόμου, με κατεύθυνση το Παρανέστι, δημιουργείται ένα πλάτωμα, από το οποίο διακρίνεται ανάμεσα από τις φυλλωσιές των δένδρων το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Πάνω στο πλάτωμα αυτό του δρόμου, υπάρχει ένα ξύλινο κιόσκι και μια πέτρινη κρήνη με την επιγραφή «Παρχαρόνερο», για να ξεδιψούν και να ξαποσταίνουν οι περαστικοί.

Το γάργαρο νερό, το «Παρχαρόνερο», όπως το λένε ο κάτοικοι του Παρανεστίου, σε συνδυασμό με το αγιασμένο νερό της πηγής, αποτελούν ευλογία και ανάσα ζωής, σε κάθε περαστικό από την περιοχή.