image descriprion

ΤΕΡΨΙΘΕΑ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Η Τερψιθέα είναι ένας ημιορεινός οικισμός με υψόμετρο 310 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/213 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Η ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Η Τερψιθέα είναι ένας ημιορεινός οικισμός με υψόμετρο 310 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Πλατανόβρυσης, της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου, του Δήμου Παρανεστίου. Απέχει 7,5 χιλ. από το Νικηφόρο και 25,5 χιλ. από την πρωτεύουσα του Νομού.

Με Δ. της 1-4-1927, από Καραμανλή μετονομάστηκε σε Τερψιθέα και εγκαταστάθηκαν εκεί 44 οικογένειες προσφύγων, συνολικά 154 άτομα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στην Τερψιθέα κατοικούν πλέον 34 άτομα.

Τα περισσότερα σπίτια της Τερψιθέας έχουν ερημώσει, οι ιδιοκτήτες τους έκαναν τον κύκλο της ζωής τους και οι απόγονοι τους μετανάστεψαν σε άλλες περιοχές προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Οι εναπομείναντες κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ

Το 1/τάξιο μικτό Δημοτικό Σχολείο των προσφυγικών συνοικισμών Καραμανλή, της πρώην Κοινότητας Ολάς και Σαβκλάρ, της πρώην Κοινότητας Νουστρατλή, ιδρύθηκε με Β.Δ. της 20-11-1924, με έδρα το Καραμανλή.

Το Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω της Βουλγαρικής κατοχής τα έτη 1941-1944 και τα έτη 1947-1950 λόγω στράτευσης του δασκάλου του σχολείου και της καταστροφής του συνοικισμού κατά τον Εμφύλιο πόλεμο.

Το 1984 καταργήθηκε λόγω έλλειψης μαθητών. Το Σχολείο την περίοδο 1939-1940 είχε 53 μαθητές και το 1981 μόλις 5 μαθητές.

Το Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας, το 1935 στεγαζόταν σε ανταλλάξιμο διώροφο διδακτήριο, καταλλήλως διαρρυθμισμένο, το οποίο καταστράφηκε από τους Βουλγάρους το 1941. Μόνο τα ερείπια του μαρτυρούν το μέγεθος του όγκου του.

Στις αρχές του 1950 άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου διδακτηρίου που έληξαν τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με δαπάνη 80.724.000 δρχ. τις οποίες διέθεσε ο έρανος της «Πρόνοιας Συμμοριοπλήκτων».

Το διδακτήριο βρίσκεται στη Βόρεια παρυφή του συνοικισμού σε επικλινές έδαφος. Έχει δύο αίθουσες, γραφείο, διάδρομο και κατοικία δασκάλου.

Με την κατάργησή του το διδακτήριο παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Πλατανόβρυσης, για κοινωφελείς και πολιτιστικούς σκοπούς, με απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Μπορεί το σχολείο να έκλεισε, όπως τα περισσότερα σχολεία της υπαίθρου. Ωστόσο, αγέρωχο δεσπόζει στην περιοχή προσμένοντας, μάταια, τις παιδικές φωνές, που κάποτε πλημμύριζαν τις ευρύχωρες αίθουσες του.


Η ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ

Δίπλα στον Ιερό Ναό της Τερψιθέας υπάρχει μια χορταριασμένη παιδική χαρά που μάταια περιμένει τα ανύπαρκτα πλέον παιδιά του χωριού, να παίξουν. Δυστυχώς, τα περισσότερα χωριά της υπαίθρου μας και ιδιαίτερα τα μικρά, έχουν ερημώσει. Μοναδικοί κάτοικοι τους, άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας.

Η νεκρική ησυχία που επικρατεί στις γειτονιές του χωριού σπάει ευχάριστα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι νέοι επιστρέφουν, για κάποιες μέρες, στο χωριό, για να δουν τους γονείς τους, αλλά και για να ξεκουραστούν από την παραζάλη της καθημερινότητας τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ

Οι ελάχιστοι κάτοικοι του χωριού, οι περισσότεροι υπερήλικες, συντηρούν το χωριό και την εκκλησία, σε ανάμνηση μιας άλλης εποχής, τόσο μακρινής, τόσο επίπονης, μα και τόσο γλυκιάς και όμορφης. Ο Ιερός Ναός στην Τερψιθέα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα και κατά την ημέρα της εορτής του πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό. Ο Ναός αν και μικρός εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την εξωτερική του εικόνα. Χτισμένος υψομετρικά, για να εισέλθεις σ’ αυτόν θα πρέπει να ανέβεις αρκετά σκαλοπάτια τα οποία στενεύουν όσο πλησιάζουν προς την είσοδο του Ναού. Ο προαύλιος χώρος προσεγμένος, με δένδρα και λουλούδια, προδιαθέτουν τον επισκέπτη θετικά.


ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ

Δύο χιλιόμετρα έξω από την Τερψιθέα έχει στηθεί μνημείο στη μνήμη των 10 Δασοκομάντος, που το Σεπτέμβριο του 1994 έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο που επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη.

Οι 7 Δασοκομάντος και τα 3 μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου βρισκόντουσαν σε διατεταγμένη υπηρεσία για την προστασία του Δασικού Περιβάλλοντος της περιοχής (επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Περιστεριά του Αιγείρου).

Οι επιβαίνοντες στο μοιραίο ελικόπτερο ήταν: ο Θεόκλητος Καλφόπουλος, λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού, οι αρχιλοχίες Δημήτριος Σκουντάς και Δημήτριος Κωστόπουλος που ήταν το πλήρωμα του ελικοπτέρου και οι Δασοκομάντος Αντώνης Σφηνιάς, Ευάγγελος Κουτσογιώργης, Μανώλης Λιάπης, Γρηγόρης Αδάμος, Μανώλης Κεσικιάδης, Χρήστος Κρικόπουλος και Γιώργος Τζιαγκίδης.

Σε αυτόν τον χώρο κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου, τελείται μνημόσυνο στη μνήμη των αδικοχαμένων δασοκομάντων μας