image descriprion
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a1.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a10.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a11.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a2.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a3.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a4.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a5.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a6.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a7.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a8.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/krini/a9.jpg

ΚΡΗΝΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Η Κρήνη, που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Θολού της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου, απέχει 5χιλ. από την έδρα του Δήμου και 45χιλ. από την πρωτεύουσα του νομού.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/273 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΚΡΗΝΗ

Η ΚΡΗΝΗ

Η Κρήνη, που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Θολού της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου, απέχει 5χιλ. από την έδρα του Δήμου και 45χιλ. από την πρωτεύουσα του νομού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 193 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κιουρτσιλέρ. Μετονομάστηκε σε Κρήνη, με Δ. τη 1-4-1927.

Στο χωριό εγκαταστάθηκαν, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, 20 οικογένειες προσφύγων, συνολικά 83 άτομα, προερχόμενοι από το Καρς, το Μαρμά και την Αμισό του Πόντου. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήνης, εργάστηκαν σκληρά με τον ερχομό τους στην «μητέρα» Ελλάδα, ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον, γι’ αυτούς και τους απογόνους τους.

Η απογραφή του 2011 βρήκε μόλις 8 μόνιμους κατοίκους στην Κρήνη. Αν και το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο Νέστο ποταμό εισπράττοντας τα οφέλη της γειτνίασης αυτής, ωστόσο, με τα χρόνια εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους του. Σήμερα, ελάχιστοι κατοικούν μόνιμα στην Κρήνη, κυρίως κτηνοτρόφοι.

Αν και στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι συντήρησαν τα σπίτια των προγόνων τους, χρησιμοποιώντας τα πλέον ως παραθεριστικές κατοικίες, κάποιοι άλλοι επέλεξαν να ανεγείρουν νέα σύγχρονα σπίτια, για να «στεγάσουν» εκεί τα όνειρα των οικογενειών τους. Νέα ή παλιά, δεν έχει και τόση σημασία, είναι πανέμορφα έτσι όπως προβάλλουν, σε κάθε στροφή του δρόμου, μέσα από την πλούσια βλάστηση, που αγκαλιάζει όλη την Κρήνη, από άκρη ως άκρη.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Μεταξύ των άλλων καλοδιατηρημένων και προσεγμένων κτισμάτων, είναι και ο Ιερός Ναός της Κρήνης, αφιερωμένος στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Κάθε χρόνο, στο μικρό εκκλησάκι, βασιλικής αρχιτεκτονικής, στις 29 Ιουνίου, ανήμερα της εορτής των Αγίων, τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά, οι κάτοικοι του χωριού αναβιώνουν τα τοπικά έθιμα και παραδόσεις τους, όπως, η προσφορά παραδοσιακών φαγητών (κεσκέκι - κρέας – πατάτες, πίτες, βραστή γίδα κλπ).


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με Δ. της 21-3-1925 ιδρύθηκε το 1/τάξιο μικτό Δημοτικό Σχολείο του προσφυγικού συνοικισμού Κιουρτσιλέρ (Κρήνη), που απέχει 5χιλ, από την έδρα του Δήμου Παρανεστίου.

Σ’ αυτό φοιτούσαν την περίοδο 1950-1951, 41 μαθητές, το 1960-1961, 11 μαθητές και το σχολικό έτος 1970-1971, φοιτούσαν μόλις 7 μαθητές.

Το Σχολείο ιδρύθηκε με τον όρο ότι οι πρόσφυγες θα επισκεύαζαν, με δικά τους χρήματα, το εγκαταλελειμμένο από τους τούρκους σχολείο και συνάμα θα το επίπλωναν, όπως και έγινε.

Το Σχολείο Κρήνης στεγαζόταν κατά τα έτη 1925-1928 σ’ ένα παλιό τούρκικο τέμενος το οποίο διαμορφώθηκε από τους πρόσφυγες καταλλήλως για σχολική χρήση.

Τα έτη 1929-1954 το Σχολείο στεγάστηκε σε κτήριο που χτίστηκε δίπλα από την εκκλησία. Το νέο διδακτήριο θεμελιώθηκε το 1953 και αποπερατώθηκε το ίδιο έτος. Για την ανέγερση του διατέθηκαν: από το Κράτος 15.000 δρχ., από την Υπηρεσία Ανοικοδόμησης 50.000 δρχ., από το Δημοσυντήρητο Τάγμα Δράμας 15.000 δρχ., και από την Κοινότητα Θόλου 15.000 δρχ.

Το διδακτήριο είναι μονώροφο, τύπου 1/τάξιου Σχολείου και διέθετε τους απαραίτητους χώρους ια την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Το Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) και την περίοδο του Εμφύλιου πολέμου (1947-1950). Καταργήθηκε οριστικά το 1979, με Π.Δ. ενώ ανάλογη πρόταση κατάργησης του υπήρξε και τη δεκαετία του ’60, όμως, Εθνικοί λόγοι συνέβαλλαν στη μη κατάργησή του, τότε.

Το 1982, με απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. η χρήση του Σχολείου παραχωρήθηκε στην τέως Κοινότητα Θόλου και στην πορεία, στο Δήμο Παρανεστίου, ο οποίος το επισκεύασε και το παραχώρησε στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κρήνης για την εκτέλεση διαφόρων εκδηλώσεων.