image descriprion

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «CHATEAU JULIA», ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Η εταιρεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε., με τον διακριτικό τίτλο Château Julia, ιδρύθηκε το 1992, στην Αδριανή της Δράμας.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/153 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Οινοτουρισμός
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «CHATEAU JULIA», ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «CHATEAU JULIA», ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Η εταιρεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε., με τον διακριτικό τίτλο Château Julia, ιδρύθηκε το 1992, στην Αδριανή της Δράμας.

Η ιστορία αρχίζει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης, έχοντας «προσβληθεί» από το... μικρόβιο του κρασιού στην Γερμανία, όπου βρισκόταν για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων, εγκαθιστά αρχικά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας, γεγονός, που στην πορεία του χάρισε τον τίτλο του «πατριάρχη» των Δραμινών κρασιών.

Σαράντα χρόνια μετά το οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή, διαθέτει τους μεγαλύτερους αμπελώνες (3000 στρ.) στη Δράμα και από το 1992, συγκεντρώνει τα περισσότερα διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Η επιχείρηση είναι επίσης εισηγμένη στο Χ.Α.Α. από το 2000.

Το Κτήμα του Κώστα Λαζαρίδη, στην Ανδριανή, περιλαμβάνει ένα οινοποιείο (διακοσμημένο με αντίγραφα αρχαιοελληνικών γλυπτών), αποστακτήριο, υπόγειες κάβες παλαίωσης και τη «Μαργαρίτα», μια φροντισμένη αίθουσα οινογευσίας.

Οι υπόγειες κάβες του Κτήματος, φιλοξενούν χιλιάδες βαρέλια κρασιού κατασκευασμένα από γαλλική δρυ. Σε αυτά παλαιώνουν, κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όλα τα κόκκινα κρασιά της εταιρείας και κάποια επιλεγμένα λευκά, αποκτώντας εκείνο το ιδιαίτερο «άγγιγμα» που χαρίζει η επαφή με το ξύλο.

Στον καλαίσθητο αυτό χώρο μπορείτε να γευθείτε κάποια από τα 15 κρασιά των οικογενειών: Αμέθυστος, Chateau Julia, Domaine Costa Lazaridi, Oenotria Land. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γνωστό τσίπουρο Ηδωνικό και τα αποστάγματα σταφυλής Methexis αλλά και τα βαλσαμικά ξύδια Aceto Botanico.

Σήμερα οι αμπελώνες του Κτήματος έχουν επεκταθεί έως το Καπανδρίτι Αττικής με 200 στρέμματα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας στις όχθες της λίμνης Μαραθώνα, ενώ στο νομό Δράμας φτάνουν τα 3000 στρέμματα γης και είναι μοιρασμένοι σε τέσσερις ενότητες:

-Στην Αδριανή, σε υψόμετρο 200 μέτρα και σε αμμοαργιλώδη ή αργιλώδη κυρίως εδάφη.

-Στην Καλή Βρύση, σε υψόμετρο 400 μέτρων και με εδάφη ως επί το πλείστον πετρώδη.

-Στο Κατάφυτο, με ποικιλίες που αγαπούν τη δροσιά, βρίσκεται στο δήμο Νευροκοπίου, στις πλαγιές του Ορβήλου όρους και σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 900 μέτρα.

-Στην Πλατανιά, σε πετρώδη εδάφη και σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, να δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στον καρπό του.

Επίσης, οι δραστηριότητές του οινοποιείου περιλαμβάνουν εκτός από την οινοπαραγωγή, την παραγωγή αποσταγμάτων σταφυλής και στεμφύλων, ούζου και βαλσαμικών ξιδιών.

Κι όλα αυτά, γιατί αποτελεί πεποίθηση του Κώστα Λαζαρίδη ότι το εξαιρετικό σταφύλι χρειάζεται ανάλογη διαχείριση για να μετατραπεί σε σπουδαίο κρασί.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ

Ο Κώστας Λαζαρίδης από τη δεκαετία του 1970 πίστεψε ότι ο τόπος του μπορεί να προσφέρει κρασιά υψηλής ποιότητας κι η Δράμα να μετατραπεί σε Πόλη του κρασιού. Με αφορμή την αγάπη του για το κρασί και την ιστορία της αμπέλου ξεκίνησε το 1979 το οινικό του ταξίδι και την έναρξη της συλλογής εργαλείων κι αντικειμένων που αφορούν τη διαδικασία της οινοποίησης κι εμφιάλωσης, από όλο τον κόσμο.

Στον πολυχώρο της Οινότριας Γης Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής, παρουσιάζεται πλούσια συλλογή αμπελοοινικών εργαλείων, όπως μοναδικές στροφιλιές από το 17ο αιώνα κι ανοιχτηριών που συμβολίζουν την παράδοση και την εξέλιξη. Η συλλογή αυτή αποτελεί ίσως την πληρέστερη προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορίας του αμπελιού και του κρασιού.

Η Οινότρια Γη δημιουργήθηκε από την έμπνευσή του και το πάθος για την επικοινωνία και τη μυσταγωγική συνεύρεση ανθρώπου και οίνου, παρέας και φίλων, συνεργατών και πελατών. Εμπνευσμένος από τον Οίνοτρο έφερε με τη σειρά του στην Αττική, αυτή τη φορά, τη νέα φύτευση αμπελιών, οινοποίηση ποικιλιών που τιμούν το terroir της περιοχής και την πλούσια συλλογή του για τη διαμόρφωση του Μουσείου Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, ώστε να μοιραστεί τη δημιουργία και αυτό το πάθος με περισσότερους και πιο κεντρικά στην Ελλάδα.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

Η περιήγηση στο Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη διαρκεί 45΄- 60' σε ένα χώρο που εκτείνεται σε 10.500 τ.μ. σε δύο επίπεδα, με δυνατότητα ξενάγησης. Τα πολυάριθμα εκθέματα που ξεκινούν από το 17ο αι. και πλαισιώνονται από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, προσφέρουν στον επισκέπτη μία πλήρη εικόνα για την ιστορία, την καλλιέργεια του αμπελιού, τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, αποσταγμάτων και βαλσαμικού ξυδιού.

Ο σχεδιασμός της κατασκευής του Κτήματος Οινότρια Γη και του Μουσείου Οίνου έγινε από το Γιάννη Νάνο (αρχιτέκτονα και ζωγράφο), ενώ το 2011 το Μουσείο εγκαινιάσθηκε από το γνωστό κι ως «ιπτάμενο οινολόγο», Michel Rolland.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα κρασιά από το "Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη" και το "Κτήμα Οινότρια Γη" έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 1.000 βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού. Παρά ταύτα, η ομάδα του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη συνεχίζει να πιστεύει ότι η σημαντικότερη επιβράβευση είναι η αγάπη και η προτίμηση των καταναλωτών.

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

Το Οινοποιείο στη Δράμα είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 το πρωί έως και τις 3.00 το μεσημέρι, για ομάδες (κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 2521082231) ή μεμονωμένους επισκέπτες.

Η Οινότρια Γη, μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, διατίθεται για ξεναγήσεις, οινογνωσίες, οργάνωση κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων. Το Μουσείο Οίνου αποτελεί ίσως την πληρέστερη προσπάθεια στη χώρα μας να αποτυπωθεί η πορεία του αμπελιού και του κρασιού, στο χώρο και στο χρόνο και είναι επισκέψιμο Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 17:30, Σαββατοκύριακο: 11:00 - 15:00

Επικοινωνήστε με: το Τμήμα Εκδηλώσεων Οινότρια Γη ή με το Επισκέψιμο Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη στο τηλέφωνο Τηλ.: 22950 52213-4

www.domaine-lazaridi.gr