image descriprion

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Το Μικροχώρι είναι ένας ακόμη από τους δεκάδες ορεινούς συνοικισμούς της Παρανέστιας γης που έχει εγκαταλειφτεί από τους κατοίκους του. Συγκεκριμένα, το Μικροχώρι καταργήθηκε ως συνοικισμός το 1981. Σήμερα, στον ερειπωμένο συνοικισμό κατοικεί μόνον ένας κτηνοτρόφος.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/152 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Ερειπωμένα χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ

ΤΟ ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ

Το Μικροχώρι είναι ένας ακόμη από τους δεκάδες ορεινούς συνοικισμούς της Παρανέστιας γης που έχει εγκαταλειφτεί από τους κατοίκους του. Συγκεκριμένα, το Μικροχώρι καταργήθηκε ως συνοικισμός το 1981. Σήμερα, στον ερειπωμένο συνοικισμό κατοικεί μόνον ένας κτηνοτρόφος.

Για να φτάσεις στο Μικροχώρι, συνεχίζεις το δρόμο μετά το Τέμενος, ακολουθώντας την κορυφογραμμή της Οροσειράς της Ροδόπης, μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα, ένα μετέωρο βήμα μεταξύ ουρανού και γης.

Το Μικροψώρι ή Κουτσιούκ Κοϊ, όπως ονομαζόταν παλιά, μετονομάστηκε με Δ τη 1-4-1927. Στο Προσφυγικό χωριό εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών 23 οικογένειες προσφύγων, συνολικά 94 άτομα.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στο Μικροχώρι, με Π.Δ. της 20-11-1924 ιδρύθηκε το 1/τάξιο μικτό Δημοτικό Σχολείο του συνοικισμού Κιουτσούκ- Κοϊ και Ιντζιρλίκ με έδρα το Κιουτσούκ-Κοϊ (Μικροχώρι), που απέχει 12χιλ. από την έδρα του Δήμου Παρανεστίου.

Το Δημοτικό Σχολείο καταργήθηκε με Δ. της 28-9-1932 λόγω μείωσης του αριθμού των μαθητών. Ωστόσο, επανιδρύθηκε με Β.Δ. την 21-1-1936, λόγω αύξησης των μαθητών. Σ’ αυτό το 1951 φοιτούσαν 30 μαθητές, το 1961 φοιτούσαν 17 μαθητές και το 1971, μόλις 9 μαθητές.

Το Σχολείο, την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) ανέστειλε τη λειτουργία του, όπως και την περίοδο του Εμφύλιου πολέμου (1947-1949). Οριστικά καταργήθηκε το 1972.

Το Δημοτικό Σχολείο Μικροχωρίου μέχρι το 1925 λειτουργούσε σε τουρκικό τέμενος το οποίο ήταν παλιό και ακατάλληλο. Το 1925, με δαπάνη της Κοινότητας Παρανεστίου διαμορφώθηκε κατάλληλα και επισκευάστηκε ο νάρθηκας της εκκλησίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως διδακτήριο μέχρι το 1955.

Κατά το σχολικό έτος 1953-1954 θεμελιώθηκε το νέο διδακτήριο. Οι κάτοικοι του συνοικισμού συγκέντρωσαν τα προς λιθοδομή υλικά και το κράτος ενίσχυσε την προσπάθεια του με 30.000 δρχ.

Το διδακτήριο είναι άγνωστο ποια χρονολογία αποπερατώθηκε. Στο οίκημα κατασκευάστηκαν πέρα από την αίθουσα διδασκαλίας και άλλα δυο δωμάτια για να χρησιμοποιηθούν ως κατοικία του δασκάλου.

Με απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. το 1982, η χρήση του διδακτηρίου μετά την κατάργηση του σχολείου, παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Παρανεστίου. Δυστυχώς το διδακτήριο δεν υπάρχει πλέον, έχει ερειπωθεί.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Κάθε χρόνο, ο Ιερός Ναός Πέτρου & Παύλου, στο Μικροχώρι, λειτουργεί ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η πανέμορφη εκκλησία, του ξεχασμένου Μικροχωρίου, στην ορεινή γη του Παρανεστίου, λειτουργεί μια φορά το χρόνο, στις 29 Ιουνίου, με την σημαντική και ανιδιοτελή προσφορά των πιστών που κατάγονται από το χωριό.

Και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας όλοι μαζί συναντιόνται στη διπλανή αίθουσα για να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν, αλλά και για να ανταλλάξουν τα νέα τους, να κάνουν τον απολογισμό, του χρόνου που πέρασε.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΤΩΝ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

Ο Σύλλογος Μικροχωριτών Παρανεστίου ιδρύθηκε στις29-02-2003, από μία μικρή ομάδα ανθρώπων με σκοπό την ανάδειξη της παράδοσης και της αγάπης για τον τόπο τους. Οι δράσεις του συλλόγου, αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στην εκδήλωση της ονομαστικής εορτής του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Την ημέρα εκείνη πραγματοποιείται η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Σύλλογος αναλαμβάνει την παροχή τοπικών εδεσμάτων στους επισκέπτες. Επίσης, μετά το πέρας της Λειτουργίας υπάρχει παραδοσιακή ποντιακή μουσική συνοδευόμενη από τραγούδια.

Ο σκοπός της εκδήλωσης, την ημέρα αυτή είναι, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μελών του Συλλόγου, παλιών και νέων, αλλά και η εκδήλωση της αγάπης τους, για τη συνέχιση της παράδοσης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, όλοι οι παραβρισκόμενοι ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Όλα τα μέλη του Συλλόγου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και δίνουν δυναμικά το παρών τους, σε κάθε δράση του Συλλόγου, μέσα σ’ ένα κλίμα καλής συνεργασίας.

«Ο Σύλλογος δέχεται με ευχαρίστηση καινούργια μέλη και καινούργιες ιδέες για την καλύτερη λειτουργία του», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Μωυσιάδης.