image descriprion

ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Η Πρασινάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό με καταπράσινα βουνά, και πολλά νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 685 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Παγκάλου.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/272 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ

Η ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ

Η Πρασινάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό με καταπράσινα βουνά, και πολλά νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 685 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Παγκάλου. Ανήκει στην Κοινότητα Σίλλης, της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου.

Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Τζούρα. Μετονομάστηκε με Δ. τη 1-4-1927 όταν πρόσφυγες από το χωριό Λιβάδια των Γαλιανών Τραπεζούντος του Πόντου εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, 37 οικογένειες, συνολικά 126 άτομα.

Η Πρασινάδα απέχει από το Παρανέστι 19 χιλ. και συνολικά 58 χιλ. από τη Δράμα. Τα τελευταία έξι από αυτά, ίσως τα πιο ανηφορικά, είναι μετά το σημείο που ο δρόμος διακλαδίζεται και η αριστερή ασφαλτοστρωμένη διακλάδωση ανεβαίνει προς την Πρασινάδα, ενώ η δεξιά, η χωμάτινη, συνεχίζει με κατεύθυνση ανατολική.


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΥΣΗ

Από το ύψος του οικισμού το τοπίο έχει μια άγρια ομορφιά. Η βλάστηση την άνοιξη οργιάζει. Νιώθεις τα πνευμόνια σου να γεμίζουν οξυγόνο και τα μάτια σου να ζαλίζονται από το πράσινο. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, το πράσινο κυριαρχεί και από το βάθος ακούς το ήχο των παραποτάμων του Νέστου που αγκαλιάζουν το χωριό.

Ένας ευλογημένος τόπος που κάποτε αριθμούσε 350 μόνιμους κατοίκους, δυστυχώς όμως, σήμερα, σ’ αυτόν κατοικούν μόνιμα μόλις 32 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Και η Πρασινάδα, όπως και τα υπόλοιπα ακριτικά χωριά του Δήμου Παρανεστίου έχουν εγκαταλειφτεί από τους κατοίκους τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.


Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Μπορεί οι περισσότεροι κάτοικοι της Παρινάδας να μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές, ωστόσο κρατούν άρρηκτους τους δεσμούς τους με την πατρογονική τους γη.

Η Πρασινάδα έχει πολλά καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια, μεγάλα, διώροφα στην πλειοψηφία τους, που μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία των πρώτων κατοίκων τους. Κάποια εξ αυτών έχουν ερειπωθεί, ωστόσο η γενική εικόνα του χωριού είναι πολύ καλή και δεν δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση της εγκατάλειψης.

Όμορφες προσεγμένης αυλές, καθαρές πλατείες, και πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι κρατούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή εικόνα του ορεινού χωριού, κι αυτό, σε συνδυασμό με τη μοναδική φύση που διαθέτει το καθιστά μοναδικό και ελκυστικό σε κάθε επισκέπτη, τόσο κατά τους καλοκαιρινούς, όσο και τους χειμερινούς μήνες.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου δεσπόζει στο κέντρο του χωριού περιτριγυρισμένος από μια καταπράσινη πλατεία όπου έχει στηθεί με μέριμνα της Κοινότητας Σίλλης το μνημείο για τους ηρωικά πεσόντες υπέρ πατρίδων κατοίκων του χωριού.

Ο Ναός είναι λιτός, σε ρυθμό βασιλικής, και τιμάται δεόντως από τους κατοίκους του χωριού, στην ετήσια πανήγυρη του, αλλά και τις Κυριακές και εορτές. Ο Άη Γιώργης, εξ’ άλλου, είναι ο πιο αγαπητός Άγιος των Ποντίων.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Στην Πρασινάδα, το 1971, η Κοινότητα Σίλλης ανέγειρε στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, μνημείο στη μνήμη των Ηρώων πεσόντων και θυσιασθέντων υπέρ πίστεως και Πατρίδος κατά τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους.


ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Το 2018, παραμονή της εορτής του Μοναστηριού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού στην Πρασινάδα. Το μνημείο απεικονίζει την Πόντια μάνα να προστατεύει το παιδί της, τραγικά θύματα και οι δύο της Γενοκτονίας.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η οποία πλαισιώθηκε από την ανδρική ομάδα χορευτών του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου «Ακρίτες» Πρασινάδας, οι οποίοι με περισσή λεβεντιά υπό τους ήχους της λύρας του δεξιοτέχνη Κώστα Θεοδοσιάδη, χόρεψαν τον χορό σέρρα και ο κόσμος, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκινημένος ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα. Για το ιστορικό της Γενοκτονίας των Ποντίων μίλησε στο κοινό ο Θεοδόσης Κυριακίδης, διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ

Ο Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Πρασινάδας «Ακρίτες» είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος Σύλλογος, ο οποίος δίνει συχνά πυκνά το παρόν του σε κάθε είδους εκδηλώσεις. Στελεχώνεται από νέους οι οποίοι με αγάπη και πάθος στηρίζουν το Σύλλογο και μεταλαμπαδεύουν την ιστορία, τον πολιτισμό των Ποντίων στις νεότερες ηλικίες. Διατηρεί χορευτικά τμήματα ανηλίκων και ενηλίκων, ενώ οι ετήσιες συναθροίσεις του αφήνουν ιστορία, με την λεβεντιά των Ποντιακών χορών τους, αλλά και το κέφι που γενικά αιωρείται στην ατμόσφαιρα με τα τραγούδια, τη λύρα των δεξιοτεχνών λυράρηδων. Ο Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Πρασινάδα στεγάζεται στο πρώην διδακτήριο του χωριού.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με Π.Δ. της 12-3-1925 ιδρύθηκε το 1/τάξιο μικτό Δημοτικό Σχολείο του προσφυγικού συνοικισμού Τζούρας (Πρασινάδα), όπου υπήρχαν 40 παιδιά προς φοίτηση υπό τον όρο όπως οι πρόσφυγες επισκευάσουν και επιπλώσουν το εγκαταλελειμμένο σχολείο των τούρκων.

Η Πρασινάδα ανήκει στην εδαφική δικαιοδοσία του Δημοτικού Διαμερίσματος Σίλλης και βρίσκεται Β.Α. της έδρας του Δήμου.

Το Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) και το 1946-1950 λόγω στράτευσης του δασκάλου και του Εμφύλιου πολέμου.

Το 2000, το σχολείο καταργήθηκε λόγω έλλειψης ικανού αριθμού μαθητών προς φοίτηση. Το 1928 στο σχολείο φοιτούσαν 51 μαθητές, το 1940 φοιτούσαν 47, το 1971, 25 μαθητές και το 1991, μόλις 4 μαθητές.

Το Δημοτικό Σχολείο Πρασινάδας, αρχικά στεγαζόταν σε παλιό ανταλλάξιμο τουρκικό σπίτι, το οποίο βρισκόταν στην ανατολική άκρη του συνοικισμού. Το σπίτι αυτό ήταν ημιδιώροφο και είχε στο επάνω όροφο 3 δωμάτια από τα οποία μόνο το ένα χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα διδασκαλίας και ως γραφείο.

Το υπάρχον σήμερα διδακτήριο ανεγέρθηκε το 1932 με την αρωγή της Εποπτείας Παραμεθορίων, σε ξυλεία, κεραμίδια και τεχνικά, καθώς και με τη συνδρομή των κατοίκων του συνοικισμού, οι οποία εκτός από την προσωπική τους εργασία, προσέφεραν πέτρα, άμμο και ασβέστη, τον οποίο μόνοι τους έφτιαξαν.

Κατά τη Βουλγαρική κατοχή (1941-1944) το διδακτήριο καταστράφηκε. Έμειναν μόνο οι τοίχοι, η στέγη και το πάτωμα. Μετά την απελευθέρωση το 1945 το διδακτήριο επισκευάστηκε με δαπάνη των κατοίκων του συνοικισμού. Επίσης, το διδακτήριο κατά την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου υπέστη φθορές στα κουφώματα, στους υαλοπίνακες και στον ελαιοχρωματισμό του.

Το σχολικό έτος 1950-1951 οπότε έγινε ο επαναπατρισμός των οικογενειών, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές από την Ανοικοδόμηση, η οποία διέθεσε το ποσό των 3.800.000 δρχ. παλιάς έκδοσης. Αργότερα, έγινε η προσθήκη μιας αίθουσας και κατά χρονικά διαστήματα γίνονταν μικροεπισκευές για το λόγο αυτό και το διδακτήριο διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Το διδακτήριο που βρίσκεται Β.Α. του συνοικισμού είναι μονώροφο τύπου 2/τάξιου Σχολείου, διαθέτει 2 αίθουσες διδασκαλίας και γραφείο. Μετά την κατάργησή του, ο Δήμος Παρανεστίου το επισκεύασε επιμελώς και το παρέδωσε στον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Πρασινάδας, για την εκτέλεση διαφόρων εκδηλώσεων.