image descriprion

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Ο Νικηφόρος (παλιά ονομασία Νουσρατλή), βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλ. ανατολικά από την πρωτεύουσα του νομού Δράμας. Μέχρι το 2010 ήταν έδρα του ομώνυμου Δήμου.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/186 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

Ο Νικηφόρος (παλιά ονομασία Νουσρατλή), βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλ. ανατολικά από την πρωτεύουσα του νομού Δράμας. Μέχρι το 2010 ήταν έδρα του ομώνυμου Δήμου. Σήμερα αποτελεί ένα από δύο μεγάλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Παρανεστίου, με τον οποίο συνενώθηκε με τον πρόγραμμα «Καποδίστριας». Ως Δήμος, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, της Περιφέρειας ΑΝΘ.

Η περιοχή κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και αυτό αποδεικνύεται από το οχύρωμα που ανακαλύφθηκε σ’ έναν λόφο σε απόσταση 800 μέτρων από το Νικηφόρο, ενώ σημαντικά ευρήματα Βυζαντινών μνημείων που χρονολογούνται στην εποχή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, το 527-565 μ.Χ., παρουσιάζονται στους ναούς και τα κάστρα της περιοχής.

Τον 19ο αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το χωριό βρισκόταν στην υποδιοίκηση (καζά) Δράμας και σ’ αυτό κατοικούσαν περίπου 90 Τούρκοι. Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, το χωριό συμπεριλήφθηκε στην επικράτεια της Ελλάδας.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1923, μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας και την ανταλλαγή των πληθυσμών, στο χωριό εγκαταστάθηκαν προσφυγικές οικογένειες ως εξής:

-Ηπειρώτες, καταγόμενοι από τα Ζαγοροχώρια, τη Λάιστα και άλλα μέρη της Ηπείρου.

-Θράκες, καταγόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, Σαράντα Εκκλησιές, Νύμφες Κωνσταντινούπολης, Φανάρι της Σηλυβρίας, Κάλφας, Σαμάκοβο και άλλα μέρη της Ανατολικής Θράκης, καθώς και από την Πάνορμο της Προποντίδας.

-Μικρασιάτες, καταγόμενοι από την Προύσα και τα χωριά Κελεσέν, Σούσουρλου, Νταγκσάρ και άλλα μέρη της ίδιας περιοχής.

-Πόντιοι, καταγόμενοι από τις πόλεις: Αμισός και τα χωριά Κελές Κιόι, Τσαρσαμπάς και άλλα μέρη της ίδιας περιοχής. Από το Βεζίρ Κιοπρού και το χωριό Καπλάν και άλλα μέρη της ίδιας περιοχής. Από την Πάφρα και την κωμόπολη Αλάτσαμ, το χωριό Τομούζ Αλάν και άλλα μέρη της ίδιας περιοχής. Από το χωριό Δερέκιοϊ της περιοχής Επές, από τα μέρη της Αργυρούπολης και της Τραπεζούντας, καθώς και λίγοι από την περιοχή Καρς.

-Επίσης, στο Νικηφόρο εγκαταστάθηκαν λίγες οικογένειες από την Αρμενία, τον Πύργο Ηλείας, καθώς και Σαρακατσάνοι.

Η μεταβολή του πληθυσμού στο Νικηφόρου από το 1928 έως και το 2011, που έγινε η τελευταία απογραφή πληθυσμού, έχει ως εξής: 1928, (1035 κάτοικοι0, 1940, (1213 κάτοικοι), 1951, (949 κάτοικοι), 1961, (1002 κάτοικοι), 1971, (698 κάτοικοι), 1981, (508 κάτοικοι), 1991, (451 κάτοικοι), 2001, (436 κάτοικοι) και 2011, (296 κάτοικοι).

Στις μέρες μας, η πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού (36,5%) απασχολείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και ειδικότερα σε γεωργικές δραστηριότητες, όπως καλλιέργεια σιταριού, αμπελιών, ελιάς και σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Το 21,3% του συνολικού πληθυσμού απασχολείται στον δευτερογενή τομέα και ειδικότερα, στην οινοποιία και στην επεξεργασία τροφίμων, ενώ το 23,8% του συνολικού πληθυσμού απασχολείται στον τριτογενή τομέα, κυρίως στο εμπόριο και δημόσιες και διοικητικές υπηρεσίες.

Πριν μερικές δεκαετίες αποκλειστική ενασχόληση των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και η γεωργία. Ο Νικηφόρος φημιζόταν για την καλλιέργεια των κλασσικών καπνών και ιδιαίτερα της ποικιλίας μπασμάς. Η τιμή των καπνών, προπολεμικά στον Νικηφόρο, έφτανε μέχρι τις 250 δρχ. όταν η αξία της λίρας, εκείνη την εποχή, ήταν 150 δρχ. Η επιμελημένη αυτή καπνοκαλλιέργεια κατέστησε την κοινότητα Νικηφόρου μια από τις ανθηρότερες και προοδευμένες κοινότητες του Νομού.

Σ’ αυτόν τον βλογημένο τόπο, που εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών, 240 οικογένειες, συνολικά 828 άτομα, μεταφέροντας την ιστορία, τον πολιτισμό τους, αλλά και την εργατικότητα και την οξυδέρκεια τους, αναπτύχθηκε με το χρόνο ένα ζηλευτό κεφαλοχώρι, με πολλά και όμορφα αρχοντικά σπίτια, πολλά εκ των οποίων διασώζονται μέχρι και σήμερα.

Ο χρόνος, η μετοίκιση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και η μετανάστευση πολλών στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα να ερημωθούν πολλά από τα αρχοντικά αυτά σπίτια. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, μέσα από τους μισογκρεμισμένους τοίχους τους, μαρτυρούν την ιστορία και την αίγλη που κάποτε τα περιέβαλε.


Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Στολίδι της περιοχής, με έντονες μνήμες μιας άλλης εποχής όπου ο Σιδηρόδρομος ανθούσε, αποτελεί το κτήριο του επιβατικού σταθμού Νικηφόρου. Βρίσκεται βόρεια του χωριού και κτίστηκε το 1896. Μαζί με άλλα πέντε Σιδηροδρομικά κτήρια του Νομού Δράμας, που αποτυπώνουν την ιστορία του Σιδηρόδρομου στη Βόρεια Ελλάδα, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, χαρακτηρίστηκαν, διατηρητέα μνημεία, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.


ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Οι Κοινοτικές αρχές και υπηρεσίες στεγάζονταν μέχρι το 1962 σε ανταλλάξιμο, διώροφο κτήριο. Αργότερα, η Κοινότητα επέτρεψε στο κτήριο αυτό, τη δωρεάν στέγαση του Ιδιωτικού Γυμνασίου, Σάββα Τολμαϊδη, προς χάρη της μόρφωσης των παιδιών της περιοχής Νικηφόρου.

Το 1963, η κοινότητα αγόρασε τη διώροφη κατοικία του Παναγιώτη Εξάρχου, την οποία χρησιμοποίησε ως Κοινοτικό κατάστημα. Ο επάνω όροφος χρησιμοποιείτο για τα γραφεία της Κοινότητας και στον κάτω όροφο πραγματοποιούνταν οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις των αγροφυλάκων της περιοχής.

Το υπάρχον διώροφο Κοινοτικό κατάστημα ανεγέρθηκε περί το 1986, με δαπάνη του Δημοσίου, σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν ο Ο.Σ.Ε.


ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Στο δρόμο προς Παρανέστι, ένα χιλιόμετρο έξω από το Νικηφόρο, βρίσκεται το πολυδιαφημισμένο γεφύρι της Δράμας «Drama Koprusu», που συνδέεται με τον θρύλο του Ρομπέν των Δασών των Βαλκανίων.

Οι τουρκικές παραδόσεις λένε ότι ο αντάρτης Χασάν, που ζούσε στην περιοχή, λήστευε τους πλούσιους και μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς και κατατρεγμένους. Κατά μια εκδοχή, τον σκότωσαν Τούρκοι στρατιώτες (Τζανταρμάδες), αλλά το όνομά του δεν ξεχάστηκε. Κατά έναν άλλο θρύλο, ο Χασάν, γλίτωσε και μετά την ανταλλαγή έζησε στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες αναζητούσαν την τοποθεσία μιας παλιάς γέφυρας της Δράμας, όπου έδρασε ο Χασάν, ενώ υπάρχει και ένα πολύ γνωστό δημοτικό τραγούδι (Drama Κoprusu – Της Δράμας το γεφύρι) που αναφέρεται στα ανδραγαθήματά του. Το τραγουδούν σε ελληνική εκτέλεση η Μαρία Θωίδου και o Σωκράτης Μάλαμας.

Τελικά, κατάφεραν να εντοπίσουν, μελετώντας ιστορικά κείμενα της εποχής και γκραβούρες, το σημείο όπου βρισκόταν η γέφυρα και το παλιό υδραγωγείο, τα οποία αποτελούν πλέον πόλο έλξης Τούρκων τουριστών.

Από τον τρόπο κατασκευής και της τεχνοτροπίας των ερειπίων της πέτρινης υδατογέφυρας διαπιστώνεται ότι είναι Ρωμαϊκής εποχής και χρησίμευε για την μεταφορά νερού στην περιοχή του Νικηφόρου. Έχει 44 μέτρα μήκος με 1,5 μέτρο πλάτος και 5 μέτρα ύψος. Το νερό περνούσε πάνω από την υδατογέφυρα και προερχόταν από τις πηγές του ΟΥΛΟΥΚ ΝΤΕΡΕ και ΝΤΕΡΜΕΝ ΝΤΕΡΕ στην περιοχή της Υψηλής Ράχης.


ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Νοτιοδυτικά από το γεφύρι της Δράμας, υπάρχει δρόμος που οδηγεί, σε μικρή σχετικά απόσταση, στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ο περιβάλλον χώρος του είναι περιποιημένος γεμάτος πεύκα, σιντριβάνια, κιόσκια και μια αίθουσα εκδηλώσεων. Ένας ιδανικός χώρος αναψυχής, που δημιουργήθηκε από τη συνδρομή του Δήμου, των κατοίκων του Νικηφόρου αλλά και του Συλλόγου Νικηφοριτών Θεσσαλονίκης.

Ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) πλήθος κόσμου συρρέει από την ευρύτερη περιοχή και πραγματοποιείται εκεί μεγάλο πανηγύρι.

Στο ξωκλήσι υπάρχουν πολλές παλιές εικόνες, αγιογραφημένες από τον «οίκο Γεωάσεφ Μαδυτίου και συνοδείας Αγίου Όρους Σκήτης Αγίας Άννης» με χρονολογία το 1937. Οι παραστάσεις των Αγίων διαφορετικές, εκπληκτικά όμορφες, σε παλ αποχρώσεις.


ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ

Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, είναι ένας μικρός ναός και βρίσκεται στα νότια του Νικηφόρου. Τα θυρανοίξια του πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος τον Μάρτιο του 2009. Πανηγυρίζει ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ενώ κάθε Τετάρτη τελείται θεία Λειτουργία από τον εφημέριο της ενορίας. Δίπλα από το ναό υπάρχει και μια μικρή αίθουσα για την τέλεση εκδηλώσεων. Ο ναός είναι αγιογραφημένος και ιδιαίτερα καλαίσθητός παρά το μικρό του μέγεθος.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο χώρο του σημερινού ναού που ανεγέρθηκε 1999-2000, υπήρχε ένας μεγαλύτερος Ναός, τον οποίο χρονολογούν στον 7ο αιώνα μ.Χ. Ερείπια του ναού αυτού βρίσκονται έμπροσθεν του Ιερού του σημερινού Ναού.


ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

Στον δρόμο με τα κυπαρίσσια, λίγο έξω από το χωριό, βρίσκονται τα κοιμητήρια όπου στην είσοδο του υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσι, το οποίο και εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του Νικηφόρου. Η τσιμεντόστρωση του δρόμου έγινε το 2008 επί ημερών του τότε προέδρου, Παναγιωτίδη Κωνσταντίνου.


ΟΙ ΔΥΟ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΔΕΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Στο Νικηφόρος έχει «δύο» Αϊ Γιώργηδες. Το νέο και τον παλιό, τη σύγχρονη δηλαδή εκκλησία αλλά και την παλαιά, η οποία επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί.


Ο ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο σύγχρονος Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κέντρο του Νικηφόρο. Θεμελιώθηκε στις 21/2/1975 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο.

Η ανέγερση ενός νέου Ναού ήταν επιτακτική ανάγκη για τους κατοίκους του Νικηφόρου καθώς η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν πολύ μικρή για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του Νικηφόρου. Παράλληλα, ο χώρος πριν μετατραπεί σε Ναό ήταν τζάμι και το ιερό του έβλεπε Ν.Α. προς την κατεύθυνση της Μέκκας, την ιερή πόλη των Μουσουλμάνων.

Το χτίσιμο της νέας εκκλησίας κράτησε περίπου 5 χρόνια και εγκαινιάστηκε στις 16/4/1980. Τη μέρα εκείνη έγινε και η πρώτη λειτουργία. Πρόκειται για έναν καλαίσθητο Ναό, με επιβλητικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και περίτεχνες αγιογραφίες.

Η αγιογράφηση του ναού ξεκίνησε το 1980 και τελείωσε το 1989 από τον Αθηναίο αγιογράφο Μάνθο Θεόδωρο. Ο αγιογράφος ακολούθησε τα Κρητικά πρότυπα, δηλαδή, οι μορφές των Αγίων είναι ασκητικές, αδύνατες με σκούρους προπλασμούς και αδύνατα φωτίσματα. Η αγιογράφηση του τέμπλου έγινε από τον Σερραίο αγιογράφο Ζλατάνη.

Στο Ναό φυλάσσεται Ευαγγέλιο του 1865, καθώς και εικόνες Αγίων με έτος δημιουργίας τους το 1927, αγνώστου όμως Αγιογράφου. Ο Αγιογράφος απεικόνισε την όψη των Αγίους ζεστή και οικία, με ζωντανά χρώματα και δυνατούς φωτισμούς, που θέα τους προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στους πιστούς.

Επίσης, εντός του Ναού φυλάσσονται εικόνες από τον εγκαταλειμμένο πλέον σήμερα, παλαιό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην είσοδο του Νικηφόρου.

Συγκεκριμένα οι εικόνες των Αγίων: Δημητρίου, Γεωργίου και Ιωάννου Προδρόμου, προερχόμενες από το τέμπλο του παλιού Ναού, καθώς και οι εικόνες του Χριστού και της Θεοτόκου, από το τέμπλο του παλιού Ναού είναι σήμερα τοποθετημένες δεξιά και αριστερά της Ιεράς Τραπέζης, του νέου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.


Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1880 και λειτούργησε μέχρι το 1980. Στην αρχή ήταν τζαμί. Όμως όταν έφυγαν οι Τούρκοι οι κάτοικοι το μεγάλωσαν από μπροστά και από πίσω και το έκαναν εκκλησία. Είναι χτισμένος από πέτρα, η οποία όμως σοβατίστηκε και δεν είναι ορατή.

Ο αύλειος χώρος είναι πολύ μεγάλος και στη μέση υπάρχει ένα παλιό σιντριβάνι. Δυτικά του Ναού διακρίνονται οι ερειπωμένοι τοίχοι του παλιού Γυμνασίου Τολμαϊδη.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει το τέμπλο το οποίο είναι άδειο. Οι εικόνες έχουν μεταφερθεί στο νέο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Έχει απομείνει ο πολυέλαιος και στην ωραία πύλη, η πόρτα με την εικόνα του Χριστού. Δεν υπάρχουν τοιχογραφίες στο Ναό.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΠΗΓΑΣΟΣ»

Ίσως σε κάποιους να ξενίζει, να θεωρεί ότι είναι απίθανο μια μικρή επαρχιακή πόλη να διαθέτει Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα! Και όχι μόνο έχει έναν Σύλλογο που ασχολείται με τη μελέτη του διαστήματος, έστω και ερασιτεχνικά, αλλά και διαπρέπει με τις καινοτόμες ιδέες του ανά την Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Πήγασος» ιδρύθηκε το 2010, με έδρα το Νικηφόρο Δράμας. Στόχος του Συλλόγου, μεταξύ άλλων, είναι να φέρει τους μαθητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, σε επαφή με το μαγικό κόσμο της Αστρονομίας. Μέλη του Συλλόγου μπορούν να εγγραφούν όλοι οι πολίτες άσχετα με την ιδιότητα τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, διαφορετικά εγγράφονται ως δόκιμα μέλη.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας μέσα στα δέκα χρόνια παρουσίας του έχει να αναδείξει ένα αξιοζήλευτο έργο, με εκατοντάδες αστρονομικές παρατηρήσεις και ομιλίες με καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, Φυσικής και Αστρονομίας.

Επίσης, ο Σύλλογος θεσμοθετεί τη βράβευση των μαθητών του Νομού μας, που διακρίνονται στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές αυτοί, μας χάρισαν πολλά μετάλλια και επαίνους στις Ολυμπιάδες Αστρονομίας και σε άλλους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς.


ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Πόσα Σχολεία στην Ελλάδα διαθέτουν άραγε αστρονομικό παρατηρητήριο ή πάρκο ηλιακών ρολογιών; Πόσα Σχολεία στην πατρίδα μας έχουν υπαίθριο εργαστήριο φυσικής; Σε πόσα Σχολεία στην Ελλάδα γίνονται ηλιακές παρατηρήσεις και νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις; Σε πόσα Δημόσια Σχολεία στην πατρίδα μας διοργανώνονται εκδηλώσεις αστρονομίας με ομιλίες από έγκριτους πανεπιστημιακούς καθηγητές;

Όποια κι αν είναι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά ένα είναι σίγουρο, ότι ένα Δημόσιο Σχολείο στην ακριτική γωνιά της χώρας μας, μπορεί να περηφανεύεται ότι πραγματοποιεί όλες τις παραπάνω δράσεις, χάρη στις πρωτοβουλίες μαθητών και καθηγητών, στο ομαδικό πνεύμα και την κοινή προσπάθεια που τους διακρίνει.

Ο Νικηφόρος, ένα μικρό, κατάφυτο, ορεινό χωριό του Νομού Δράμας, με 300 περίπου κατοίκους, χάρη στο Γυμνάσιό του, αποτελεί σήμερα μια κινητήρια κοινωνική και πνευματική δύναμη, για την ευρύτερη περιοχή.

Χάρη στη δραστήρια Σχολική Κοινότητα του, συγκαταλέγεται στους ζωντανούς και υγιής οργανισμούς της κοινωνίας μας, όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα, στον κοινωνικό τους περίγυρο και ως απόρροια όλων αυτών, γίνεται κάθε χρόνο, επίκεντρο εξελίξεων και καινοτομίας.


ΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Το Αστεροσκοπείο του Νικηφόρου εγκαινιάστηκε στις 28/9/2019 παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κας Γκίκα. Το Γυμνάσιο Νικηφόρου με τις Λυκειακές του τάξεις, είναι ίσως το μοναδικό Δημόσιο Σχολείο στην Ελλάδα που διαθέτει και Αστρονομικό Παρατηρητήριο, και Υπαίθριο Εργαστήριο Φυσικής και Πάρκο Ηλιακών Ρολογιών.

Με μερικές δεκάδες μαθητές και 17 περίπου καθηγητές (Μόνιμοι και αναπληρωτές), το γυμνάσιο Νικηφόρου με λυκειακές του τάξεις μπορεί να θεωρηθεί, κι όχι άδικα, ως μια από τις σημαντικότερες Σχολικές Μονάδες στην Πατρίδα μας. Παράλληλα, αποτελεί κυψέλη μάθησης για όλους τους μαθητές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πλέον το επισκέπτονται.

Πρόκειται για το πρώτο αστεροσκοπείο που εγκαθίσταται σε Δημόσιο Σχολείο και είναι αποτέλεσμα πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας του πρόεδρου του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», καθηγητή Φυσικής, και μέλους του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, Μιχάλη Δογραμματζίδη. Μια προσπάθεια που τελικά καρποφόρησε χάρη στην ευγενική χορηγία δωρητών, αλλά και την εθελοντική εργασία όλων όσων ασπάστηκαν το όραμα του πρωτεργάτη και έλκονται από το άγνωστο του ουράνιου θόλου.

Στον θόλο του αστεροσκοπείου που στήθηκε στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου του Νικηφόρου στεγάζεται ένα ισχυρό, πλήρως αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο Celestron 14 ιντσών, το οποίο θα αποκαλύψει στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και στους υπόλοιπους επισκέπτες, τους θησαυρούς του σύμπαντος.

Ο θόλος του παρατηρητηρίου αγοράστηκε με την χορηγία του Συλλόγου «Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά». Το κόστος συνολικά του παρατηρητηρίου ανήλθε στις 25.000 ευρώ περίπου. Τα 20.000 ευρώ καλύφθηκαν από δωρεές και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ περίπου, από τον Δήμο Παρανεστίου.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», ξεκίνησε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε επίπεδο ερευνητικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει στο Γυμνάσιο Νικηφόρου, δωρεά εξοπλισμού καμερών από το ΝΟΗΣΙΣ (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας) προκειμένου να γίνονται κοινά πειράματα με το ΑΠΘ και να συγκρίνονται τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων.

Κι όλα αυτά, χωρίς η Εκπαιδευτική Κοινότητα του Σχολείου να προβάλει τα επιτεύγματα της. Αρκεί η δουλειά των παιδιών, η κοινή προσπάθεια που καταβάλουν μαζί με τους οι καθηγητές τους, για να επιτύχουν κάτι μοναδικά όμορφο, δημιουργικό και ίσως μαγικό. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος, πού γίνονται όλα αυτά, από ποιούς γίνονται, κάτω από ποιές συνθήκες γίνονται και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν…


ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

Το υπαίθριο εργαστήριο Φυσικής του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου. Είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της Φυσικής της τεχνολογίας και της γνώσης.

Δημιουργήθηκε το 2013 μέσα από τη συνεργασία του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», του Γυμνασίου με Λ.Τ. Νικηφόρου και του Δήμου Παρανεστίου και από τότε εμπλουτίζεται με εκθέματα και εγκαταστάσεις πειραμάτων.

Στο χώρο διοργανώνονται από το σχολείο και από το Σύλλογο Αστρονομίας «Ο Πήγασος», διάφορες εκδηλώσεις και πειράματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η είσοδος στο χώρο αυτό είναι ελεύθερη. Επισκέπτες μπορεί να είναι σχολεία, αλλά και ιδιώτες κατόπιν όμως συνεννόησης στα τηλέφωνα 2521090218 ή 6944305431


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Το σπίτι των ψευδαισθήσεων (Ames Room) είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε και προσφέρθηκε στο Σύλλογο από τον κ. Ιεροκλή Σαββίδη και την εταιρεία φωτοβολταϊκών Ptolemeo. Στο εσωτερικό του έχει αλλοιωθεί το κλασσικό παραλληλεπίπεδο σχήμα ενός δωματίου με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του εξωτερικού παρατηρητή να αντιλαμβάνεται εσφαλμένα το μέγεθος των ατόμων που βρίσκονται στο εσωτερικό του.


ΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

Στο χώρο έχουν κατασκευαστεί πολλά Ηλιακά ρολόγια. Στόχος του Συλλόγου είναι η μελλοντική δημιουργία ενός πάρκου Ηλιακών ρολογιών που θα περιλαμβάνει όλα τα υπάρχοντα είδη Ηλιακών ρολογιών.


Η ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

Ο Πυθαγόρας, κατά την τοπική παράδοση της Σάμου, είχε φτιάξει μια τέτοια κούπα εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής για να πίνει με μέτρο το κρασί. Εσωτερικά, είχε μία γραμμή που όριζε ως που έπρεπε να γεμίσει κανείς. Μια στάλα παραπάνω και η κούπα άδειαζε όλο το κρασί της από μία κρυφή οπή στη βάση. Καλείται επίσης "κούπα του δικαίου" διότι πλην της υδραυλικής, αντανακλά και μία από τις βασικές αρχές του δικαίου, αυτήν της Ύβρεως και Νεμέσεως. Όταν το όριο ξεπερνιέται (ύβρις), δεν χάνονται μόνον όσα έχουν ξεπεράσει το όριο, αλλά και όλα τα προηγούμενα που είχαν αποκτηθεί (νέμεσις).


Η ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ

Η Κρήνη (σιντριβάνι) του Ήρωνα. Είναι μια υδραυλική μηχανή που εφευρέθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό και εφευρέτη Ήρωνα στην Αλεξάνδρεια. Η κατασκευή δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο η βαρυτική δυναμική ενέργεια του νερού, σε συνδυασμό με την πίεση του εγκλωβισμένου αέρα, προκαλεί εκτόξευση του νερού πιο ψηλά από την ελεύθερη στάθμη του.


ΤΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

Το 1650, ο Otto-von-Guericke, δήμαρχος τότε της πόλης του Μαγδεμβούργου, κατασκεύασε την πρώτη αντλία κενού με την οποία αργότερα έκανε και την περίφημη παράσταση, με τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου. Κατασκεύασε δύο χάλκινα κοίλα ημισφαίρια διαμέτρου 50 περίπου εκατοστών και μια μέρα παρουσία θεατών προσάρμοσε τα δύο ημισφαίρια ώστε να δημιουργηθεί μια κοίλη σφαίρα, αφαίρεσε με την αντλία τον αέρα από τα ημισφαίρια και… τα ημισφαίρια ήταν αδύνατον να αποσπαστούν το ένα από το άλλο ακόμη και στην περίπτωση που τα τράβαγαν προς αντίθετες κατευθύνσεις οκτώ άλογα από κάθε πλευρά. Όταν επέτρεψε να εισέλθει αέρας στο εσωτερικό της μεταλλικής σφαίρας, τα ημισφαίρια άνοιξαν μόνα τους.


Η ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ

Η κατασκευή αυτή είναι μια παραλλαγή της Αιολόσφαιρας που σχεδίασε ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς και θεωρείται η πρώτη θερμική μηχανή πρόγονος των σύγχρονων ατμομηχανών. Ο ατμός που παράγεται στην κοίλη σφαίρα από το βρασμό του νερού που περιέχει, εξέρχεται από τα δύο ακροφύσια της σφαίρας τα οποία είναι σχήματος "Γ" και αντίθετα τοποθετημένα μεταξύ τους. Ο παραγόμενος ατμός βγαίνει υπό πίεση και περιστρέφει τη σφαίρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη λειτουργία αυτή (κίνηση δι' εκτονώσεως αερίου) στηρίζεται η κίνηση των σύγχρονων πυραύλων και αεριωθουμένων.


ΚΟΧΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Το υδραυλικό αυτό όργανο εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη όταν επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου. Εκεί εμπνεύστηκε τον κοχλία και τον κατασκεύασε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους χωρικούς να αντλήσουν νερό από το Νείλο. Χρησίμευε στην άντληση ύδατος από ένα χαμηλό επίπεδο σ' ένα άλλο υψηλότερο.

Οι χρήσεις του από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι πολλές: άρδευση αγροτικών καλλιεργειών, απαλλαγή μεταλλείων από λιμνάζοντα ύδατα, άντληση υδάτων από τα έγκατα των πλοίων και άλλες. Χρησιμοποιείται έως σήμερα σε πολλές χώρες, αναπτυγμένες ή μη, με πολλές μορφές και ποικιλία χρήσεων.


Ο ΔΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΣΙΟΥ

Πρόκειται για μια πολύ απλή κατασκευή, που αποτελείται από ένα πλαστικό μπουκάλι και ένα δοκιμαστικό σωλήνα κλεισμένο με φελλό που έχουμε τρυπήσει. Όταν πιέζουμε το μπουκάλι παρατηρούμε ότι ο δοκιμαστικός σωλήνας βυθίζεται και όταν το αφήνουμε, ο σωλήνας επιπλέει και πάλι. Καθώς πιέζουμε το μπουκάλι, εισέρχεται νερό μέσα στο σωλήνα, αυξάνεται το βάρος του και βυθίζεται. Τα υποβρύχια αλλά και τα ψάρια αναδύονται και καταδύονται με βάση αυτή την αρχή.


ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΦΑΙΡΩΝ

Γνωρίζουμε ότι αν αφήσουμε ένα σώμα να πέσει από κάποιο ύψος και να συγκρουστεί με το έδαφος κατά την επιστροφή του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το αρχικό ύψος. Γιατί στην κατασκευή αυτή η πάνω σφαίρα φαίνεται να παραβιάζει αυτή τη βασική αρχή της φύσης; Ο κώνος που φαίνεται να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας! Είναι γνωστό ότι όλα τα σώματα, όταν αφαιθούν ελεύθερα κινούνται προς τα κάτω. Ο Κώνος όμως αυτός αντί να κατηφορίζει, προτιμά να ανηφορίζει! Παραβιάζεται ο νόμος της βαρύτητας ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;


ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Η διάταξη εκμεταλλεύεται το φαινόμενο της ταχύτερης και καλύτερης διάδοσης του Ήχου στα στερεά, απ’ ότι στα αέρια. Κλείνετε τα αυτιά σας και δαγκώνετε το καλαμάκι της διάταξης για να ακούσετε καθαρά έναν ήχο που στον αέρα γίνεται ελάχιστα αντιληπτός.


ΔΙΝΟΡΕΥΜΑΤΑ

Αφήνετε σφαιρίδια από διαφορετικά υλικά να πέσουν μέσα από τους σωλήνες και συγκρίνετε τους χρόνους πτώσης τους. Γιατί το μαγνητισμένο σφαιρίδιο καθυστερεί μέσα στο χάλκινο σωλήνα αν και ο χαλκός δε μαγνητίζεται;


ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ

Το σύστημα αποτελείται από δύο αντικριστά παραβολικά κάτοπτρα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Όταν κάποιος ψιθυρίσει στον κύκλο που βρίσκεται μπροστά από το ένα κάτοπτρο, ο ψίθυρος ανακλάται, οδηγείται στο άλλο κάτοπτρο και θα ακουστεί από τον ακροατή μπροστά από τον κύκλο του δευτέρου κατόπτρου.


ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ

Η διάταξη αποτελείται από κρεμασμένες σφαίρες του μπιλιάρδου που εφάπτονται μεταξύ τους. Τραβήξετε την πρώτη σφαίρα από τη θέση ισορροπίας της και αφήστε την ελεύθερη, αυτή θα σταματήσει μόλις προσκρούσει στη δεύτερη και η τελευταία θα εκτιναχτεί με την ίδια ορμή που προσέκρουσε η πρώτη. Αν τραβήξετε δύο σφαίρες, τότε δύο σφαίρες θα εκτιναχτούν.


ΚΑΡΕΚΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ

Ανεβείτε στην καρέκλα και δεθείτε με τη ζώνη ασφαλείας. Κρατήστε σε κάθε χέρι από ένα αλτήρα και ζητήστε από κάποιον να σας περιστρέψει ενώ έχετε τα χέρια σας τεντωμένα στην έκταση. Μαζέψτε τα χέρια σας κοντά στο στήθος και νιώστε την επιτάχυνση της καρέκλας.


Η ΑΙΘΟΥΣΑΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», αλλά και λοιπών εκδηλώσεων της τοπικής Κοινωνίας, το Δημοτικό Διαμέρισμα Νικηφόρου διαθέτει μια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο. Στην αίθουσα αυτή, συχνά πυκνά, κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας μας, καλεσμένοι του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», δίνουν διαλέξεις.

Η αίθουσα εγκαινιάστηκε από τον τέως Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ, Δημήτρη Σταμάτη, επί δημαρχίας Γιώργου Καριώτη, στις 25 Σεπτεμβρίου 2009.


ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Το 1962 ιδρύεται (69305/13-7-1962 απόφαση), στον Νικηφόρο Δράμας, από τον αείμνηστο κ. Σάββα Τολμαΐδη, το εξατάξιο Ιδιωτικό Γυμνάσιο Νικηφόρου. Σε αυτό φοιτούσαν μαθητές από όλη την περιοχή του σημερινού Δήμου και συγκεκριμένα μαθητές που προέρχονταν από τα Δημοτικά Σχολεία των χωριών: Νικηφόρου, Αδριανής, Ψηλής Ράχης, Πλατανόβρυσης, Πλατανιάς, Πτελέας καθώς και μαθητές από μικρότερα χωριά όπως Πρινόλοφος, Μαυροκορδάτο, Θαμνωτό, Πελεκητή, Μαρμαριά, Παλιάμπελα, Τερψιθέα, Μικρολίβαδο, Χαμοκέρασα, Γύρος, Τείχος και Πυξάρι. Επίσης, υπήρχαν μαθητές και από την πόλη της Δράμας (15km). Ο αριθμός των μαθητών ήταν γύρω στους 200.

Το καλοκαίρι του 1975 καταργείται το εξατάξιο Ιδιωτικό Γυμνάσιο Νικηφόρου και την θέση του παίρνει το Δημόσιο εξατάξιο Γυμνάσιο Νικηφόρου, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο κτίριο και λειτουργεί σαν εξατάξιο μόνο την σχολική χρονιά 1975-76.

Από την Σχολική χρονιά 1976-77 μέχρι και την 1985-86 λειτούργησε σαν τριτάξιο Γυμνάσιο στο ίδιο κτίριο. Παράλληλα λειτουργεί και Λύκειο. Λειτούργησε από την Σχολική χρονιά 1976-77 μέχρι και την 1985-86 στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Νικηφόρου. ΦΕΚ ίδρυσης των Σχολείων 1158/20-9-1976.

Από την σχολική χρονιά 1986-87 τα δύο σχολεία συστεγάζονται με τις Λυκειακές Τάξεις, πλέον, στο σημερινό νέο κτίριο σχηματίζοντας έτσι το ΓΥΜΝΑΣΙΟ με ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ Τάξεις ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Το 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο του Νικηφόρου ιδρύθηκε με Β.Δ. της 25-10-1915. Το Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του κατά την περίοδο της πρώτης Βουλγαρικής κατοχής (1916-1918). Το 1924, με την έλευση των προσφύγων προήχθη σε 2/τάξιο, λόγω της εγγραφής σ’ αυτό 117 μαθητών, οι οποίοι στη συνέχεια υπερέβησαν τους 130, οπότε, σταδιακά έως το 1936 προήχθη σε 4/τάξιο.

Η μελλοντική συγχώνευσή του, το 1970, με το Δημοτικό Σχολείο Πυξαρίου, οδήγησε σε νέα αναβάθμιση του, σε 5/θέσιο. Από το 1975 και μετά ξεκινά η υποβάθμισή του σε 3/θέσιο, το 1981 σε 2/θέσιο, για να συγχωνευτεί στο τέλος με το Δημοτικό Σχολείο Αδριανής και να αναβαθμιστεί εκ νέου σε 3/θέσιο. Σήμερα, στο Δημοτικό Σχολείο Νικηφόρου-Αδριανής με έδρα την Αδριανή, λειτουργούν οι τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τη Σχολική χρονιά 1934-1940 στο Δημοτικό Σχολείο Νικηφόρου φοιτούσαν 240 μαθητές. Σταδιακά άρχισαν να μειώνονται για να φτάσουν το 1991 στους 37 μαθητές.

Το Δημοτικό Σχολείο Νικηφόρου, έως τον Αύγουστο του 1929 στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο τουρκικό κτήριο, το οποίο ήταν ανθυγιεινό για τους μαθητές. Το Κοινοτικό Συμβούλιο της τότε Κοινότητας Νουστρατλή, που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 1925, θεώρησε ως πρώτο μέλημά του να ασχοληθεί με την ανέγερση διδακτηρίου στους συνοικισμούς της ίδιας Κοινότητας.

Η Κοινότητα διάλεξε για την ανέγερση του διδακτηρίου το οικόπεδο που βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά του χωριού, μπροστά από τη Σιδηροδρομική γραμμή. Η διαχείριση των χρημάτων και η φροντίδα ανέγερσης του διδακτηρίου ανατέθηκε σε 3/μελή Διδακτηριακή Επιτροπή. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Μηχανικό Μίχα ενώ εργολάβος του έργου ανέλαβε ο Γαβριήλ Παναγιώτου.

Η θεμελίωση του διδακτηρίου έγινε το 1925. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο τότε Νομάρχης Δράμας Ταξιάρχης Χριστόπουλος, ο τότε Διοικητής της Χωροφυλακής, Σταυριανός, ο τότε Επιθεωρητής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δράμας, Ιωάννης Καλλιγάς, οι τοπικές αρχές και κάτοικοι του χωριού.

Για την αποπεράτωση του έργου διατέθηκαν από το Κράτος 700.000 δρχ., από την Κοινότητα 600.000 δρχ. και από τους κατοίκους 200.000 δρχ.

Το διδακτήριο παραδόθηκε για σχολική χρήση το 1929. Το ίδιο έτος έγινε η περίφραξη του οικοπέδου με πετρόκτιστο τοίχο και πάνω απ’ αυτό τοποθετήθηκαν σιδερένια κιγκλιδώματα, επίσης κατασκευάστηκαν και τουαλέτες στη Βόρεια πλευρά του διδακτηρίου.

Το 1932 κατασκευάστηκε ο πίδακας στην μπροστινή πλευρά του διδακτηρίου και το 1950 κατασκευάστηκε το μαγειρείο, Δυτικά του κτηρίου.

Το 1949-1950, το διδακτήριο επισκευάστηκε μερικώς με κρατική δαπάνη η οποία ανήλθε στα 30.000.000 δρχ. Ακολούθησαν κι άλλες επισκευές με κρατική δαπάνη, τα επόμενα χρόνια.

Στην πίσω πλευρά του διδακτηρίου υπάρχουν γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, για την άθληση των μαθητών.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΜΥΡΟΒΛΗΤΗΣ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Νικηφόρου ιδρύθηκε το 1980 με στόχο τη διατήρηση των ηθών και εθίμων των κατοίκων της περιοχής. Καθ’ όλη την πορεία της λειτουργίας του συνδράμει στις εκάστοτε εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Δημοτική Κοινότητα Νικηφόρου και ιδιαίτερα δραστηριοποιείται στη διοργάνωση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, αλλά και προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, καθώς φέρει στον τίτλο του, το όνομα του Αγίου.

Ο Σύλλογος διαθέτει και χορωδία, με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Βραδέλη. Συχνά πυκνά, συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα δραστήριος είναι και ο Σύλλογος Νικηφοριτών Θεσσαλονίκης, ο οποίος και συνδράμει στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του Νικηφόρου.


ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Βορειοδυτικά, πριν την είσοδο στο Νικηφόρο, υπάρχει μια διακλάδωση του δρόμου, η οποία οδηγεί, σε μικρή σχετικά απόσταση, στις νεόδμητες Φυλακές, που κατασκευάστηκαν με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου. Η ανέγερση τους ξεκίνησε το 2002 και το συνολικό κόστος κατασκευής τους άγγιξε τα 25 εκατ. ευρώ.

Σε μια έκταση 20.000 τ.μ. ανεγέρθηκε, μετά την πάροδο 18 ετών, ένα σύγχρονο Σωφρονιστικό Κατάστημα, το οποίο αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην οικονομική ανάκαμψη του Νικηφόρου.

Το έργο θεμελιώθηκε το 2002 από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικο ενώ την κατασκευή του ανέλαβε η εταιρεία ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. που υπαγόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διάφοροι παράγοντες όπως, η ελλιπής χρηματοδότηση, οι αφερέγγυοι υπεργολάβοι και η κρατική ολιγωρία, συνέβαλαν ώστε να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου, έως και το 2015.

Το 2016 ανέλαβε το δικαίωμα ολοκλήρωσης των εργασιών η εταιρεία ΚΤΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών & Δικτύων. Το ίδιο έτος υπήρξε νέα χρηματοδότηση από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) ύψους 2.572.391 € με τα οποία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το έργο, υπήρξε μέριμνα υδροδότησης του κτηρίου, σύνδεσής του με τον Βιολογικό καθαρισμό και κατασκευή κτηρίου επιμόρφωσης & επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων.

Αν και οι εργασίες, έστω και καθυστερημένα προχωρούσαν, μόλις το 2017 το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου Δράμας συγκροτήθηκε τυπικά την 21.12.2017, ενώ συστήθηκαν και 258 οργανικές θέσεις.

Στη συνέχεια προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την ΚΤΥΠ Α.Ε. για τη φύλαξη του κτιρίου. Την 10.10.2018 διεξήχθη ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό των φυλακών ενώ την 30/8/2018 έγινε η δημοπράτηση του κτιρίου επιμόρφωσης, που «έλειπε». Στα μέσα του 2019 υπογράφηκε η σύμβαση ανέγερσης του με προϋπολογισμό 761.000,01 ευρώ και ανάδοχο την εταιρεία Energy Projects.

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, υπεγράφη η διοικητική πράξη παράδοσης-παραλαβής του κτηρίου, από το Υπουργείο Υποδομών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθεί προς χρήση.


ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το Νικηφόρο με κατεύθυνση το Παρανέστι, ο επισκέπτης μπορεί να βρει σούπερ μάρκετ, καφενεία, φαρμακείο, κουρείο, αρτοποιείο, αλλά και το Κοινοτικό Κατάστημα όπου στεγάζεται το ΚΕΠ προς εξυπηρέτησή του.

Ο οδικός άξονας της περιοχής είναι καλός, τόσο προς Παρανέστι όσο και προς τα λοιπά χωριά του Δήμου.

Χρήσιμη πληροφορία προς του οδηγούς:

Στη διαδρομή από Δράμα προς Νικηφόρο δεν θα συναντήσουν κάποιο πρατήριο Υγρών Καυσίμων. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να κάνουν τη σχετική προμήθεια βενζίνης από τη Δράμα. Το μοναδικό πρατήριο Υγρών Καυσίμων που υπάρχει στην περιοχή βρίσκεται περίπου 10 χιλ έξω από το Νικηφόρο, στη διασταύρωση με τον Πλατανιά.


ΜΝΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Ο Νικηφόρος με τους αγωνιστές του συνέβαλε στην εξέγερση της Δράμας κατά των Βουλγάρων κατακτητών την περίοδο 1916-1918. Είκοσι πέντε άτομα από το Νικηφόρο πλήρωσαν με τη ζωή τους, ως αντίποινα των Βουλγάρων, για την ηρωική αντίσταση τους και την απελευθέρωση του τόπου από τους κατακτητές.

Στην είσοδο του Νικηφόρου, υπάρχει η προτομή του ήρωα υπαρχηγού ΝΤΑΓ της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο 1941-1945. Πρόκειται για τον Βασιλειάδη Κωνσταντίνο του Βασιλείου από την Ψιλή Ράχη. Το άγαλμα στήθηκε με δαπάνη των Κοινοτήτων Νικηφόρου, Υψηλής Ράχης, Πιξαρίου και Πλατανόβρυσης.

Το άγαλμα του ήρωα της Εθνικής αντίστασης είναι τοποθετημένο στην είσοδο του Νικηφόρου, στη συμβολή των δυο δρόμων εισόδου και εξόδου από το χωριό, όπου η δημοτική αρχή δημιούργησε ένα μικρό παρκάκι στο οποίο βρίσκεται και μια πέτρινη κρήνη. Το 2020, επί Δημαρχίας Αναστάσιου Καγιάογλου, το συγκεκριμένο πάρκο αναπλάστηκε.

Στην έξοδο του χωριού ανεγέρθη, το 2005, από τον Δήμο Νικηφόρου και από το Σύλλογο Νικηφοριτών Θεσσαλονίκης μνημείο στην μνήμη των σφαγιασθέντων κατοίκων του χωριού από τους Βούλγαρους το 1941.

Στον χώρο υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο από το Τάγμα Εθνοφυλακής Παρανεστίου, κτισμένο το 1979 και μια μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφονται τα ονόματα αυτών που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου από τους Βούλγαρους κατακτητές.