image descriprion

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΙΩΝ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Παραπόταμοι, ρυάκια, πανύψηλα δέντρα σας καλούν να κάνετε μία στάση και να ξεκουραστείτε, πριν φτάσετε στα Θερμιά.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/91 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Ιαματικές πηγές
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΙΩΝ

ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΙΩΝ

Οι Ιαματικές Πηγές των Θερμιών βρίσκονται 25 χλμ. βόρεια της πόλης του Παρανεστίου, σε υψόμετρο 620μ. Οι έντονες εναλλαγές υψωμάτων και κοιλωμάτων, όπως Παρθένα δάση, καταρράκτες, πέτρινα γιοφύρια, τεχνητές λίμνες, φράγματα, φαράγγια, γάργαρα και θερμά νερά, εγκαταλελειμμένα χωριουδάκια, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτουν το μοναδικό ταξίδι στην Παρανέστια γη, όπου κυριαρχεί ο όγκος της οροσειράς της Ροδόπης, με το μοναδικό παραποτάμιο δάσος στην Ελλάδα, το οποίο είναι γνωστό ως «Μεγάλο Δάσος» και τον ποταμό Νέστο, το «Ποτάμι της Ζωής».

Παραπόταμοι, ρυάκια, πανύψηλα δέντρα σας καλούν να κάνετε μία στάση και να ξεκουραστείτε, πριν φτάσετε στα Θερμιά. Μπορείτε βέβαια να συνεχίσετε το δρόμο σας για το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, όπου και εκεί ετοιμαστείτε να ζήσετε ακόμη μία ανεπανάληπτη εμπειρία.

a15.jpg

Μετά από διαδρομή περίπου μίας ώρας, με αφετηρία το Παρανέστι, μέσα από έναν δύσκολο δρόμο γεμάτο στροφές που συχνά κλείνει, λόγω κατολισθήσεων, ξεπροβάλλει μέσα από το δάσος ένας μικρός οικισμός με 120 περίπου αυτοσχέδιες καλύβες, φτιαγμένες ως επί το πλείστον με λαμαρίνες, από ανθρώπους που επισκέπτονται τα λουτρά εδώ και 50 περίπου χρόνια.

a11.jpg

Οι μισές παράγκες βρίσκονται κάτω από το δρόμο, κοντά στο ρέμα και οι υπόλοιπες πάνω απ’ αυτόν, ενώ την προσοχή θα σας τραβήξει και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

a8.jpg

Το καταπράσινο περιβάλλον και η απόλυτη ησυχία, εκτός από τον ήχο του νερού, τόσο από τις πηγές, όσο και από το ποτάμι, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της λαμαρίνας, που κυριαρχεί ως στοιχείο δόμησης.

Οι πιθανότητες να συναντήσετε κάτι παρόμοιο στη ζωή σας είναι ελάχιστες. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για έναν τυπικό τουριστικό προορισμό με λουτρά!

Μέσα σ’ αυτές τις καλύβες «κρύβονται» υπαίθριες… πισίνες, όπου τρέχουν τα ιαματικά λουτρά ενώ κάποιες άλλες είναι απλά καταλύματα.

Μην περιμένετε να συναντήσετε ιδιαίτερες εγκαταστάσεις όπως θα φανταζόσασταν σε αντίστοιχο χώρο, κάπου αλλού. Υπάρχει βέβαια στην είσοδο των Θερμιών ένα κτίριο που μοιάζει σύγχρονο, ωστόσο είναι παρατημένο στο χρόνο.

a3.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο τόπος δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη, οι συχνοί και φανατικοί επισκέπτες έχουν αναλάβει εξολοκλήρου και αφιλοκερδώς τη συντήρηση του με αποτέλεσμα οι πισίνες να είναι πάντα καθαρές, φρεσκοασβεστωμένες και ο οικισμός πεντακάθαρος καθώς έχει γίνει κοινή συνείδηση σε όλους ότι, αν δεν μαζέψουν οι ίδιοι τα σκουπίδια τους δεν θα το κάνει κανείς για αυτούς.

Όσον αφορά τις πηγές, βρίσκονται μέσα στα βουνά. Συγκεντρώνονται σε μικρότερες πηγές και από εκεί, μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων και λάστιχων, το νερό διανέμεται στις ειδικά χτισμένες «πισίνες», δύο – τριών ατόμων, που είναι κλειστές με λαμαρίνες.

a10.jpg

Τα λουτρά Θερμιών Παρανεστίου, αποτελούνται από μεταλλικό υποτονικό ιαματικό νερό, θερμοκρασίας μεταξύ 20 έως 60 βαθμών Κελσίου. Οι θεραπευτικές ενδείξεις του είναι για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, παθήσεις των ουροφόρων οδών του ύπατος και των χοληφόρων οδών.

Να σημειώσουμε πως γενικά κατά καιρούς, έχει υπάρξει ενδιαφέρον και έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις γύρω από την αξιοποίηση και ανάπτυξη των συγκεκριμένων ιαματικών πηγών, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει συμβεί κάτι. Οπωσδήποτε, η τοποθεσία είναι μοναδική και σε συνδυασμό με το «δώρο» της φύσης, που είναι οι ιαματικές πηγές, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όχι μόνο!

Εάν λοιπόν κατά την επίσκεψη σας στο Νέστο, σας φέρει ο δρόμος προς τα Θερμιά, μην χάσετε την ευκαιρία για μία βουτιά στην πιο γνωστή ίσως πισίνα, την «Στρόγγυλη»