ΜΕΣΟΧΩΡΙ
Το πιο ατόφιο και παρθένο κομμάτι της διαδρομής στην Παρανέστι γη, αρχίζει βόρεια του Παρανεστίου. Το Μεσοχώρι είναι το πρώτο χωριό της ανεπανάληπτης αυτής εξόρμησης προς το Βορρά.
-
Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/234 Προβολές0/5
-
Τύπος εμπειρίας Χωριά
-
Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
-
Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
ΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ
Το πιο ατόφιο και παρθένο κομμάτι της διαδρομής στην Παρανέστι γη, αρχίζει βόρεια του Παρανεστίου. Το Μεσοχώρι είναι το πρώτο χωριό της ανεπανάληπτης αυτής εξόρμησης προς το Βορρά. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στον κεντρικό δρόμο, μετά την παράκαμψη που οδηγεί στο Φράγμα του Θησαυρού. Μια παρθένα ατόφια διαδρομή, την οποία αξίζει να επιλέξετε, αν είστε λάτρεις της φύσης.
Το Μεσοχώρι ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Παρανεστίου της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου και ανήκει στον Δήμο Παρανεστίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 143 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσιφλίκ-Μαχαλέ. Με Δ. τη 1-4-1927 έλαβε την επίσημη ονομασία του, «το Μεσοχώριον».
Το Μεσοχώρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Παρανεστίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 κατοικούν σ’ αυτό 106 άνθρωποι, ενώ οι δραστηριότητες και η επισκεψημότητα του είναι πολύ μεγαλύτερη του πληθυσμιακού δυναμικού του. Κι αυτό γιατί, στο Μεσοχώρι έχουν την έδρα τους ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, και η εναλλακτική κοινότητα «ΠΕΛΙΤΙ», που καλλιεργεί και διαθέτει δωρεάν γηγενείς παλιούς σπόρους.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Ο Ιερός Ναός του Μεσοχωρίου καθιερώθηκε εις μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο, στις 28 Μαΐου 1975. Ο Ναός βρίσκεται πάνω σε ύψωμα, με πανοραμική θέα το χωριό και τα γύρω βουνά. Στον αύλιο χώρο του υπάρχει μια αίθουσα τελετών, η οποία ανεγέρθη από την Λουκανίδου Χριστίνα, κατοίκου του Μεσοχωρίου, το 1979.
ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ
Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν δυναμικά στον Μακεδονικό αγώνα, έχοντας στους κόλπους τους αξιόλογους Μακεδονομάχους, όπως ο Δημήτριος Γκουζίμπας, γέννημα θρέμμα του Μεσοχωρίου.
Αριστερά του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανεγέρθη από την Κοινότητα Μεσοχωρίου, περίτεχνο μαρμάρινο μνημείο, στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα τους. Στη στήλη αυτή υπάρχει μια επιγραφή όπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Ω! ΣΑΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗ ΓΗ, ΓΙΑ ΝΑΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ»
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το Β.Δ. της 20-11-1924, ιδρύθηκε το 1/τάξιο μικτό Δημοτικό Σχολείο των προσφυγικών συνοικισμών Μεσοχώριου (Τσιφλίκ-Τζαμί), Καρποφόρου (Μαχαλέ Γιανουσλού), Καπνόφυτου (Μτεντελέρ και Αηδονόκαστρου (Μουσελίμ), με έδρα το Μεσοχώρι, της πρώην Κοινότητας Δρατσίστας.
Το Δημοτικό Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω της Βουλγαρικής κατοχής τα έτη 1941-1944.
Το Δημοτικό Σχολείο Μεσοχωρίου, μέχρι το 1933 στεγαζόταν σε τουρκικό τέμενος, ακατάλληλο για σχολική χρήση. Το 1933, με πρόταση του Επιθεωρητή Δημοτικών Σχολίων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ξάνθης, στην οποία υπαγόταν τότε εκπαιδευτικά το Μεσοχώρι, η Σχολική Εφορία ζήτησε από την Κοινότητα Παρανεστίου ν’ ανεγείρει νέο διδακτήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων του συνοικισμού, η Κοινότητα του Παρανεστίου με δική της δαπάνη των 130.000 δρχ. θεμελίωσε το διδακτήριο το 1933 και το αποπεράτωσε το 1934. Ωστόσο, τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δράμας αναφέρουν ότι το Σχολείο ανεγέρθη το 1959 από την Επιτροπή Παραμεθορίων και με προσφορά υλικών από τους κατοίκους του συνοικισμού.
Το διδακτήριο είναι μονώροφο, τύπου 4/τάξιου Σχολείου και διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο, κατοικία δασκάλου και αποθήκη. Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου ήταν: το έτος 1940, 55 μαθητές, το 1951, 92 μαθητές και το 1961, φοιτούσαν σ’ αυτό μόλις 20 μαθητές.
Ο Δήμος Παρανεστίου κατασκεύασε το 2000, στον αυλόγυρο του διδακτηρίου, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, στρωμένο με ασφαλτοτάπητα, ο οποίος κόστισε 3.000.000 δρχ.
Μετά την συγχώνευση του Σχολείου, το 1988, με το Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου, ο Δήμος επισκεύασε επιμελώς το διδακτήριο για να στεγάσει σ’ αυτό τη Σχολή Παραδοσιακής Ταπητουργίας Παρανεστίου. Αυτό τελικώς δεν έγινε και το διδακτήριο παραχωρήθηκε στο Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Το κτήριο ανακαινίστηκε εκ νέου το 2008, με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον (Ε.Π.ΠΕΡ., Γ΄ΚΠΣ 2000-2006)
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ WI-FI
Πρόσφατα στο Μεσοχώρι έχει δωρεάν πρόσβαση Wi-Fi μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος WiFi4EU. Οι Δημότες έχουν την δυνατότητα για δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στα σημεία πρόσβασης του Μεσοχωρίου συμπεριλαμβάνεται και ο οικισμός της ΔΕΗ. Σκοπός της Δημοτικής αρχής είναι σύντομα να έχει όλος ο Δήμος Παρανεστίου και οι Δημότες, δωρεάν Wi-Fi.