image descriprion
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a1.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a8.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a7.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a6.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a5.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a4.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a3.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a2.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/events/vft/a9.png

ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: 5

Ο Δήμος Παρανεστίου κάθε χρόνο διοργανώνει τους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή όπως είναι γνωστοί στους αθλούμενους Virgin Forest Trail ή πιο απλά VFT.

 • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/339 Προβολές
  0/5
 • Τύπος εμπειρίας
 • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 2
  2/10
 • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
  0/4
Γενικά στοιχεία για το ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΑΓΩΝΕΣ ΒΟΥΝΟΎ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

a6.jpg

Ο Δήμος Παρανεστίου κάθε χρόνο διοργανώνει τους Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου ή όπως είναι γνωστοί στους αθλούμενους Virgin Forest Trail ή πιο απλά VFT.

Κάθε χρόνο η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων αποφασίζει το χρονικό διάστημα διεξαγωγής τους, τα είδη των αγώνων, τα έπαθλα καθώς και τις υπόλοιπες διαδικασίες που απαιτούνται.

Τον Υπερμαραθώνιο συνδιοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, ο Δήμος Παρανεστίου και το διαδικτυακό portal «Adventure Zone».

a1.jpg


Σκοπός των αγώνων είναι:

-Η ευαισθητοποίηση αθλούμενων, συνοδών, θεατών, εθελοντών, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο καθένας από το πόστο του, συμμετέχοντας βιωματικά, να συναισθανθεί την αξία του σπάνιου και μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής μας, ώστε να αναλάβει ενεργό δράση για την προστασία του.

-Η "ανακάλυψη" των ορίων των αθλούμενων, η καλλιέργεια του ψυχικού σθένους και η ενίσχυση της θέλησης για την υπέρβαση εμποδίων και αντιμετώπιση δυσκολιών.

-Η ενθάρρυνση αθλούμενων με μικρή εμπειρία
να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους αγώνες, αλλάζοντας στερεότυπα και νοοτροπίες με την καλλιέργεια
της ανάλογης αθλητικής κουλτούρας.

-Η παροχή προτύπων σε παιδικές ηλικίες και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους.

a9.png

ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΕ ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ

Με στόχο να αποτελέσει μελλοντικό σημείο αναφοράς εναλλακτικού τουρισμού, το 2007, διοργανώθηκε ο πρώτος Υπερμαραθώνιος Παρθένου Δάσους ή Virgin Forest Trail στο Παρθένο Δάσος της οροσειράς της Δυτικής Ροδόπης.

Οι περίπου 100 συμμετέχοντες δοκίμασαν τις αντοχές τους σε μια διαδρομή 108 χλμ. με μέγιστο ύψος τα 1.440 μ. που διάνυσαν μέσα από το πανέμορφο δάσος, που αποτελείται από ερυθρελάτη, βελανιδιές, οξιές, σημύδες, ενώ ενδεχομένως να συνάντησαν αγριόγιδα, καφέ αρκούδες, ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα, λύκους, αγριόγατους και βίδρες στους παραπόταμους του Νέστου. Μόνο τα ίχνη τους αφήνουν οι αθλητές στο δάσος, αφού ο αγώνας στόχο έχει να μεταδώσει τα μηνύματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

a4.jpg

 τη διάνοιξη των μονοπατιών, κάποια από τα οποία ήταν σε οικτρή κατάσταση, αφού δεν είχαν συντηρηθεί από τη δεκαετία του '50 ή και του '20 εργάστηκαν ομάδες εθελοντών με επικεφαλής τον κ. Ορέστη Μπόσκο, συνοδό βουνού και γνώστη της περιοχής.

Η εκκίνηση δίνεται από τη Γέφυρα του Φαρασινού και το χρονικό όριο τερματισμού είναι 24 ώρες. Για τον λόγο αυτό, οι αθλητές είναι εφοδιασμένοι με ειδικό εξοπλισμό, όπως φακούς κεφαλής και φωτοβολίδες χειρός – αφού τρέχουν και τη νύχτα.

Η διαδρομή ακολουθεί την πορεία Φρακτό, Κρούσοβο, καταρράκτες της Ζαγκραντένιας, Χαράδρα-14, Γιουμουρλού, Αλήκιοϊ, Μεγάλο Ρέμα, Πολυγέφυρο, Ζαρκαδιά, Οξυά, Σίλλη, Αρκουδόρεμα, Ξάγναντο και τερματίζει στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Παρανέστι.

Οι Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις τρεξίματος στην Ελλάδα με αγώνες από 10 χιλ. έως και 100 χιλ. όπου εκατοντάδες αθλητές συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο.

Η διοργάνωση έχοντας περάσει από πολλές οργανωτικές αλλαγές έχει κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο σχήμα, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ περιλαμβάνει έξι αγωνιστικές διαδρομές, για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες:

 • Virgin Forest Ultra Trail (VFUT): 162km, 6887m D+, Όριο 40 ώρες
 • Nature Trail (NTR): 110km, 4675m D+, όριο 24 ώρες
 • Paranesti Path (PP): 46km, 1930 D+, όριο 8 ώρες
 • Nestos Trail (NT): 10km
 • Άλκιμοι Παίδες Ι & ΙΙ: 1.200μ – 2.500μ για παιδιά 10-13 και 14-17 ετών αντίστοιχα
 • Special VFT: 800μ για άτομα με ειδικές ικανότητες