ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΗΣ
Η Αδριανή είναι ένα όμορφο νοικοκυρεμένο χωριό, στο οποίο συνυπάρχουν νεόδμητα σπίτια και παλιά πανέμορφα αρχοντικά σπίτια
-
Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/221 Προβολές0/5
-
Τύπος εμπειρίας Αρχοντικά
-
Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
-
Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΗΣ
Η Αδριανή, λόγω της μικρής απόστασης της από την πρωτεύουσα του Νομού είχε άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης στα χρόνια που ακολούθησαν. Πολλές επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν με επιτυχία στα γεωγραφικά της όρια, αλλά και οι νέοι επέλεξαν να συντηρήσουν τα σπίτια των γονιών τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως μόνιμες κατοικίες. Η Αδριανή είναι ένα όμορφο νοικοκυρεμένο χωριό, στο οποίο συνυπάρχουν νεόδμητα σπίτια και παλιά πανέμορφα αρχοντικά σπίτια, που κουβαλούν μνήμες μια εποχής οικονομικά ανθηρής.
Η αρχοντιά της κωμόπολης, που δεκαετίες πριν κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στην πολιτιστικής και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, είναι αναμφισβήτητη και ποικιλοτρόπως ορατή. Μπορεί να χρόνια να άλλαξαν, η Αδριανή όμως εξακολουθεί να πρωτοπορεί.
ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, τρία από τα πιο σημαντικά αρχοντικά της εποχής εκείνης. Πρόκειται τα αρχοντικά των οικογενειών Φενδούλη, Παπαχρήστου και Τάσιου-Χατζόπουλου.
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΦΕΝΔΟΥΛΗ
Νοτιοδυτικά του χωριού, πάνω στον Κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση την εκκλησία υπάρχει το αρχοντικό της οικογένειας Φενδρούλη. Χτισμένο το 1910 διατηρείται σε καλή κατάσταση, αν και πολλά από τα αντικείμενα του χάθηκαν εξαιτίας μια πυρκαγιάς, αλλά και άλλα φθάρθηκαν με το χρόνο, όπως οι πανέμορφες τοιχογραφίες ηρώων, που ακόμη μπορεί να διακρίνει κανείς σ’ ένα από τα μεγάλα δωμάτια του επάνω ορόφου. Το σπίτι έχει συνολικά οκτώ δωμάτια, μια μεγάλη αυλή μπροστά και πίσω από το σπίτι. Στον πόλεμο του 1940, Βούλγαροι επίταξαν το σπίτι μετατρέποντας το σε Κοινοτικό Κατάστημα. Κατέστρεψαν τα περισσότερα έπιπλα του σπιτιού και μετά την αποχώρησή τους άφησαν ένα σπίτι σχεδόν καταστραμμένο με αποτέλεσμα, να πρέπει οι ιδιοκτήτες του να το επιδιορθώσουν εκ νέου, προκειμένου να το κατοικίσουν. Κατά την επισκευή, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, αλλοιώθηκε η αρχιτεκτονική του σπιτιού, με τα μοντέρνα κουφώματα και την λαμαρινοσκεπή που προστέθηκε πάνω από την κεντρική είσοδο του δευτέρου ορόφου. Η εγκατάλειψη της οικίας από τους ιδιοκτήτες της είναι σήμερα πλέον ορατή ποικιλοτρόπως.
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Το αρχοντικό του Κωνσταντίνου Παπαχρήστου χτίστηκε το 1860. Από έξω είχε μια φαρδιά και μεγάλη σκάλα που έφτανε στο δεύτερο όροφο. Όλα τα δωμάτια είχαν μεγάλα μακρόστενα παράθυρα. Το σπίτι διέθετε και υπόγειο όπου τοποθετούσαν οι ιδιοκτήτες του τα τρόφιμα τους. Δεξιά και αριστερά του σπιτιού υπήρχε μεγάλος κήπος. Το σπίτι κάηκε από τους Βούλγαρους κατακτητές και από τότε παραμένει έτσι μισογκρεμισμένο να «διηγείται» ότι απέμεινε από την ένδοξη εποχή του.
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΑΣΙΟΥ-ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Το σπίτι της οικογένειας Τάσιου-Χατζόπουλου χτίστηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου το 1888. Αρχικά αγοράστηκε από τον τότε βουλευτή, Τζέγα Γεώργιο και στην πορεία, το 1952, από τον Τάσιου Νικόλαο. Το 1995 η κόρη του, μαζί με το σύζυγό της Χατζόπουλο Χαράλαμπο, προχώρησαν στην αναπαλαίωση του σπιτιού. Το σπίτι είναι τριώροφο, κάτω υπάρχει το υπόγειο, στον πρώτο όροφο υπάρχουν η κουζίνα, τα τρία υπνοδωμάτια και το σαλόνι στο οποίο υπάρχουν οι φωτογραφίες του παλιού ιδιοκτήτη. Στον δεύτερο όροφο έχει δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα και σαλόνι. Στο πίσω μέρος του σπιτιού υπάρχει μια μεγάλη εσωτερική αυλή. Στην κύρια είσοδο υπάρχει μια μεγάλη δίφυλλη ξύλινη πόρτα με δύο μεγάλους σιδερένιους κρίκους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως κουδούνι. Δυστυχώς, παρά την αρχική συντήρησή του, το σπίτι εγκαταλείφτηκε από τους ιδιοκτήτες του και η φθορά του χρόνου άφησε εκ νέου τα σημάδια του πάνω σ’ αυτό το τόσο όμορφο άλλοτε οικοδόμημα.