image descriprion

ΠΡΙΝΟΛΟΦΟΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Ο Πρινόλοφος έχει υψόμετρο 323 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει 24 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού Δράμας.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/209 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΠΡΙΝΟΛΟΦΟΣ

Ο ΠΡΙΝΟΛΟΦΟΣ

Ο Πρινόλοφος ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς της Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου, του Δήμου Παρανεστίου, σύμφωνα με τη Διοικητική Διαίρεση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Ο Οικισμός που παλαιότερα ονομαζόταν Γκοκτσελή αναγνωρίστηκε στις 18-12-1920 και προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Κουζλού Κιόϊ. Το 1924 προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Ολά, ενώ με ΦΕΚ 76Α στις 2-5-1927 λαμβάνει την επίσημη ονομασία του και ονομάζεται “ο Πρινόλοφος”.

Ο οικισμός του Πρινολόφου, το 1931 αποσπάται εκ νέου και προσαρτάται στην Κοινότητα Πλατανιάς, ενώ το 1997 προσαρτάται στο Δήμο Νικηφόρου και το 2010, στο Δήμο Παρανεστίου.

Ο Πρινόλοφος έχει υψόμετρο 323 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει 24 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού Δράμας.

Οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι του οικισμού αριθμούσαν τους 80, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Ο Οικισμός εκτίνεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο Μαυροκορδάτο. Δεξιά και αριστερά του δρόμου, η καταπράσινη έκταση, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι του ανθρώπου, μαρτυρεί γιατί οι κάτοικοι της περιοχής ασχολήθηκαν επισταμένα με τη γεωργία, τη μελισσοκομεία και την κτηνοτροφία.

Η καλλιέργεια του καπνού από τη δεκαετία του 1960 ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην περιοχή. Στις μέρες μας ελάχιστοι ασχολούνται με τα καπνά, τα οποία κάποτε υπήρξαν βασική πηγή εσόδων για την περιοχή.

Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι του Πρινόλοφου μετανάστευσαν, εξακολουθεί να κατοικείται, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επέλεξαν να επιδιορθώσουν τα παλιά σπίτια του οικισμού ή να χτίσουν καινούργια, καθότι το χωριό είναι προνομιούχο από κάθε άποψη. Μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Πρινόλοφος, σφύζει από ζωή.


ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ

Η μοναδική φυσικής ομορφιάς περιοχή και η μορφολογία του εδάφους, συνέβαλαν στη δημιουργία προστατευόμενης ζώνης καταφυγίου άγριων ζώων. Η ζώνη εκτίνεται σε μια έκταση περίπου τεσσάρων χιλιάδων εκταρίων και υπάγεται στο δασαρχείο Δράμας σύμφωνα με το (ΦΕΚ 759/Β/77).


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο του συνοικισμού Πρινολόφου της τέως Κοινότητας Πλατανιάς, ιδρύθηκε με ΒΔ της 3-9-1937. Το 1941-1944 ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω της Βουλγαρικής κατοχής, όπως και το 1946-1949, λόγω στράτευσης του διδασκάλου και έλλειψης διδακτηρίου. Το 1975 καταργήθηκε λόγω έλλειψης μαθητών.

Το Δημοτικό Σχολείο Πρινολόφου αρχικά στεγαζόταν σε μισθωμένο μικρό οίκημα το οποίο ήταν ακατάλληλο για σχολική χρήση. Με ενέργειες της Σχολικής Εφορίας και του οικείου Επιθεωρητή βρέθηκε, το 1951, κοινόχρηστο οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν πέτρες για τη λιθοδομή και οι κάτοικοι του χωριού προσέφεραν, προαιρετικά, από την πώληση των καπνών τους, το ποσό των 4.500.000 δρχ. για την ανέγερση του σχολείου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1953 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 1954.

Αρχιτέκτονας Μηχανικός του έργου ήταν ο Γ. Μαμωνάς και εργολάβος ο Β. Πασχάλης. Το κόστος του ανήλθε στα 72.500.000 δρχ. Σ’ αυτό συνέδραμαν: Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, με 25.000.000 δρχ., το Κράτος, με 25.000.000 δρχ., το Δημοσυντήρητο Τάγμα Δράμας, με 20.000.000 δρχ. και οι κάτοικοι του συνοικισμού, με 2.500.000 δρχ.

Τα εγκαίνια του διδακτηρίου έγιναν στις 28-10-1954 και παραβρέθηκαν οι βουλευτές και οι Πολιτικές Αρχές του Νομού, οι δάσκαλοι της περιοχής και όλοι οι κάτοικοι του συνοικισμού.

Το διδακτήριο διαθέτει αίθουσα, γραφείο και προθάλαμο.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Θλίψη νιώθουν οι κάτοικοι του Πρινολόφου για τη μη λειτουργία της μικρής εκκλησίας τους, η οποία είναι αφιερωμένη στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ παλαιότερα ήταν αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου, όπως μαρτυρεί μαρμάρινη επιγραφή που είναι τοποθετημένη στην είσοδο της εκκλησίας. Επίσης, αντίστοιχη επιγραφή στα αριστερά της εισόδου στο Ναό, μας πληροφορεί ότι η κατασκευή της στέγης έγινε με τη συνδρομή της Βασιλικής Πρόνοιας, το 1964.

Ο Ναός λειτουργεί πλέον μόνο ανήμερα της εορτής των Αγίων Θεοδώρων και την ημέρα εκείνη στήνετε, με μεγάλη ευχαρίστηση από τους κατοίκους, πανηγύρι στο οποίο συρρέει πλήθος κόσμου.