image descriprion
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/melisoxori/a1.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/melisoxori/a2.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/melisoxori/a3.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/melisoxori/a4.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/melisoxori/a5.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/melisoxori/a6.jpg
https://keptor.blob.core.windows.net/visitparanesti/files/places/melisoxori/a7.jpg

ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Το Μελισσοχώρι, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Παρανεστίου και απέχει από την έδρα του Δήμου 16χιλ. βρίσκεται 16χιλ. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Δράτσιστα ή Δρατσίστα.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/220 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ

ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ

Το Μελισσοχώρι, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Παρανεστίου και απέχει από την έδρα του Δήμου 16χιλ. βρίσκεται 16χιλ. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Δράτσιστα ή Δρατσίστα. Μετονομάστηκε σε Μελισσοχώρι με Δ. στις 16-12-1952.

Στα χρόνια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μεσλισσοχώρι αποτελούσαι το κεφαλοχώρι της περιοχής. Οι κάτοικοί του, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, εγκαταστάθηκαν σ’ αυτό μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1921 και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Το Μελισσοχώρι, η άλλοτε κραταιά κοινότητα Δρατσίστα με τους 431 κατοίκους, το 1920, και τους 521, το 1940, τη δεκαετία του 1960 άρχισε να ερημώνει, καθώς οι κάτοικοι του έφυγαν ομαδικά στο κεφαλοχώρι της Νέας Τραπεζούντας Πιερίας.

Σήμερα στο ερειπωμένο Μελισσοχώρι κατοικούν δυο οικογένειες, με τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, ενώ κάποιοι ελάχιστοι το επισκέπτονται, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στον τόπο αυτό, που πριν από έναν αιώνα περίπου, έσφυζε από ζωή, σήμερα βλέπεις μόνον ερειπωμένα σπίτια, χαμένα μέσα στην άγρια βλάστηση.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τα μόνα κτήρια που έχουν αντέξει στο χρόνο, είναι το Δημοτικό Σχολείο του Μελισσοχωρίου και ο μεγαλοπρεπής ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού βασιλικής, που χτίστηκε το 1952, δείγμα της ευημερίας της Κοινότητας αυτής, έναν αιώνα πριν.

Τόσο το Σχολείο όσο και ο Ιερός Ναός, διατηρήθηκαν χάρη στη μέριμνα του Συλλόγου των «Απανταχού Μελισσοχωριτών», που ζουν κυρίως στους νομούς Δράμας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις και το υποδεικνύον περίτρανα με τη διοργάνωση του ετήσιου ανταμώματος τους, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Η εκδήλωση αυτή έχει τις ρίζες της στην εποχή που η Δρατσίστα ήταν η «καρδιά» της περιοχής ενώ σήμερα αποτελεί την αιτία για να συναντώνται οι απανταχού Μελισσοχωρίτες.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το μικτό 1/τάξιο Σχολείο του προσφυγικού συνοικισμού Δρατσίστας (Μελισσοχώρι), ιδρύθηκε με Β.Δ. το 1924. Το Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) και την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου (1947-1949).

Το 1969 καταργήθηκε και με απόφαση του Υ.Π.Σ.Σ.Ε. του Νομού Δράμας, λόγω εκπατρισμού των οικογενειών του συνοικισμού. Τα έτη 1950-1951 στο Σχολείο φοιτούσαν 36 μαθητές, ενώ τα έτη 1960-1961 φοιτούσαν 13 μαθητές.

Το Δημοτικό Σχολείο Μελισσοχωρίου αρχικά στεγαζόταν σ’ ένα παλιό ιδιωτικό οίκημα. Με ενέργειες των κατοίκων και τη θέληση της τέως Κοινότητας Παρανεστίου, αποφασίστηκε το 1932, η ανέγερση νέου διδακτηρίου. Αυτό τελικώς ανεγέρθη το 1933 στο κέντρο του συνοικισμού με δαπάνη της Εποπτείας Παραμεθορίων και της Κοινότητας Παρανεστίου, συνολικού ύψους 100.000 δρχ. τις οποίες κατέβαλαν εξ ημισείας.

Στην ανέγερση του διδακτηρίου συμμετείχαν και οι κάτοικοι του συνοικισμού, οι οποίοι με προσωπική εργασία συγκέντρωσαν όλα τα απαιτούμενα υλικά.

Το διδακτήριο είναι μονώροφο, τύπου 1/τάξιου Σχολείου και διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο και δωμάτιο.

Την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής και του Εμφύλιου πολέμου είχε υποστεί πολλές ζημιές τις οποίες επισκεύασε η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης κατά το Σχολικό έτος 1950-1951, αντί δαπάνης 3.000.000 δρχ. παλιάς έκδοσης.