image descriprion

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Η Ακρόπολη Πλατανιάς είναι ένα αρχαίο κάστρο και οικισμός, ελλειψοειδούς κάτοψης, που μαρτυρά κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/296 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Μουσείο
    Μνημείο
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Η Ακρόπολη Πλατανιάς είναι ένα αρχαίο κάστρο και οικισμός, ελλειψοειδούς κάτοψης, που μαρτυρά κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η κατασκευή της οχύρωσης χρονολογείται στην ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα, πιθανότατα λόγω βαρβαρικών επιδρομών.

Το όλο αμυντικό σύστημα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ισχυρό τείχος περιβάλλει την ακρόπολη. Έχουν εντοπιστεί και άλλοι ενδιάμεσοι οχυρωματικοί περίβολοι για την καλύτερη οργάνωση και προστασία της Ακρόπολης.

Από τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα (νομίσματα, όστρακα, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, εργαλεία, λίθινα εργαλεία, όπλα, ειδώλια, οστέινα εργαλεία, γυάλινα αγγεία) προκύπτει και επιβεβαιώνεται απολύτως η κατοίκηση από την προϊστορική εποχή μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια.

Με την συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, πρόκειται να φωτιστούν καινούριες πτυχές της ζωής εντός της ακρόπολης όπως και του συμπλέγματος αρχαιοτήτων της περιοχής μέσα στους αιώνες.

Η ανασκαφή στην «Ακρόπολη» της Πλατανιάς άρχισε το φθινόπωρο του 2009 και διήρκεσε τρεις μήνες. Η αρχαιολόγος κ. Β. Πουλιούδη υπογραμμίζει ότι: «με τη συνέχιση της ανασκαφής θα φωτιστούν σημαντικές πτυχές όπως για παράδειγμα πώς χρησιμοποιήθηκαν οι επτά ακροπόλεις της περιοχής, αν αποτελούσαν χώρο προστασίας από τους επιδρομείς, ποιες οι εμπορικές συναλλαγές τους, η οικονομία, ο πολιτισμός, τα προνόμια και οι σχέσεις με το τότε territorium της αποικίας των Φιλίππων».


ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ιππάρια και αντιλόπες μας φέρνουν στο μυαλό εικόνες από την Αφρική. Κι όμως πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια όλη αυτή η πανίδα υπήρχε στη Δράμα καθιστώντας μια ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας σε μια απέραντη σαβάνα.

Από επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τον συντονισμό της καθηγήτριας Γεωλογίας-Βιολογίας και δρος Παλαιοντολογίας κας Ευαγγελίας Τσουκαλά, διαπιστώθηκε η παρουσία απολιθωμένων οστών προϊστορικών ζώων, ηλικίας 5-9 εκατομμυρίων ετών, στην περιοχή της Πλατανιάς Δράμας.

Από την αυτοψία, που έγινε σε χώρο που υπέδειξαν ο τέως Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Νικόλαος Καγιάογλου, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση μέσα σε αργιλο-ασβεστολιθικά ιζήματα.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη και εκτίμηση των απολιθωμάτων προκύπτουν τα παρακάτω:

1)Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παλαιοντολογική θέση , από τις ελάχιστες στην ανατολική Μακεδονία.

2)Τα απολιθώματα παρουσιάζουν ποικιλία παλαιοπανίδας και πρόδρομα αποδίδονται σε δύο διαφορετικά είδη Ιππαρίων" μικρόσωμων τριδάκτυλων αλόγων", δύο διαφορετικά είδη μικρόσωμων βοοειδών μεγέθους γαζέλας και αντιλόπης, ένα είδος καμηλοπάρδαλης.

3)Η προκαταρκτική εξέταση μπορεί να αποδώσει σε ζώα ηλικίας πέντε -εννιά εκατομμυρίων ετών.

4)Με βάση τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της έρευνας με συστηματική παλαιοντολογική ανασκαφή για την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων προκειμένου να μάθουμε για το απώτερο παρελθών της περιοχής.


ΡΩΜΑΪΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Την εύρεση Ρωμαϊκού Αγωγού Ύδρευσης, στον οικισμό Πλατανιάς, ανακοίνωσε η αρχαιολόγος της ΙΗ Εφορίας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ε.Π.Κ.Α. του νομού Δράμας κα. Πουλιούδη Βασιλική, μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Προκειμένου να μελετηθεί ο αγωγός χρειάστηκε να σκαφθεί σε βάθος 3,5 μέτρων, μετρήθηκαν οι διαστάσεις του οι οποίες κυμαίνονται στα 1,80 - 2 μέτρα ύψος και 0,80-1,00 μέτρα πλάτος. Τα τοιχώματα του αποτελούνται από επεξεργασμένες πέτρες, πηλό και επιχρισμένα με υδραυλικό κονίαμα για να τα στεγανοποιεί.

Ερευνήθηκαν τα 126 μ. εσωτερικά του αγωγού με τη βοήθεια σπηλαιοεξερευνητών της ομάδας «ΧΕΙΡΩΝ» με επικεφαλή τον κ. Κατσούλη Βασίλη. Το εσωτερικό του χαρτογραφήθηκε και αποτυπώθηκε αγωγός σε όλη την εξερευνημένη περιοχή του, η οποία φέρει αγωγούς που είναι χτισμένοι από πηλό και πέτρα. Η περαιτέρω εξερεύνηση του αγωγού επρόκειτο να διεξαχθεί από την ΙΗ΄ ΕΠΚΑ.