image descriprion

ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Το υπαίθριο εργαστήριο Φυσικής του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/284 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Εκπαίδευση
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ

Το υπαίθριο εργαστήριο Φυσικής του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου. Είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της Φυσικής της τεχνολογίας και της γνώσης.

Δημιουργήθηκε το 2013 μέσα από τη συνεργασία του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας «Ο Πήγασος», του Γυμνασίου με Λ.Τ. Νικηφόρου και του Δήμου Παρανεστίου και από τότε εμπλουτίζεται με εκθέματα και εγκαταστάσεις πειραμάτων.

Στο χώρο διοργανώνονται από το σχολείο και από το Σύλλογο Αστρονομίας «Ο Πήγασος», διάφορες εκδηλώσεις και πειράματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η είσοδος στο χώρο αυτό είναι ελεύθερη. Επισκέπτες μπορεί να είναι σχολεία, αλλά και ιδιώτες κατόπιν όμως συνεννόησης στα τηλέφωνα 2521090218 ή 6944305431


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Το σπίτι των ψευδαισθήσεων (Ames Room) είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε και προσφέρθηκε στο Σύλλογο από τον κ. Ιεροκλή Σαββίδη και την εταιρεία φωτοβολταϊκών Ptolemeo. Στο εσωτερικό του έχει αλλοιωθεί το κλασσικό παραλληλεπίπεδο σχήμα ενός δωματίου με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του εξωτερικού παρατηρητή να αντιλαμβάνεται εσφαλμένα το μέγεθος των ατόμων που βρίσκονται στο εσωτερικό του.


ΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

Στο χώρο έχουν κατασκευαστεί πολλά Ηλιακά ρολόγια. Στόχος του Συλλόγου είναι η μελλοντική δημιουργία ενός πάρκου Ηλιακών ρολογιών που θα περιλαμβάνει όλα τα υπάρχοντα είδη Ηλιακών ρολογιών.


Η ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

Ο Πυθαγόρας, κατά την τοπική παράδοση της Σάμου, είχε φτιάξει μια τέτοια κούπα εφαρμόζοντας τους νόμους της Φυσικής για να πίνει με μέτρο το κρασί. Εσωτερικά, είχε μία γραμμή που όριζε ως που έπρεπε να γεμίσει κανείς. Μια στάλα παραπάνω και η κούπα άδειαζε όλο το κρασί της από μία κρυφή οπή στη βάση. Καλείται επίσης "κούπα του δικαίου" διότι πλην της υδραυλικής, αντανακλά και μία από τις βασικές αρχές του δικαίου, αυτήν της Ύβρεως και Νεμέσεως. Όταν το όριο ξεπερνιέται (ύβρις), δεν χάνονται μόνον όσα έχουν ξεπεράσει το όριο, αλλά και όλα τα προηγούμενα που είχαν αποκτηθεί (νέμεσις).


Η ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ

Η Κρήνη (σιντριβάνι) του Ήρωνα. Είναι μια υδραυλική μηχανή που εφευρέθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό και εφευρέτη Ήρωνα στην Αλεξάνδρεια. Η κατασκευή δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο η βαρυτική δυναμική ενέργεια του νερού, σε συνδυασμό με την πίεση του εγκλωβισμένου αέρα, προκαλεί εκτόξευση του νερού πιο ψηλά από την ελεύθερη στάθμη του.


ΤΑ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ

Το 1650, ο Otto-von-Guericke, δήμαρχος τότε της πόλης του Μαγδεμβούργου, κατασκεύασε την πρώτη αντλία κενού με την οποία αργότερα έκανε και την περίφημη παράσταση, με τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου. Κατασκεύασε δύο χάλκινα κοίλα ημισφαίρια διαμέτρου 50 περίπου εκατοστών και μια μέρα παρουσία θεατών προσάρμοσε τα δύο ημισφαίρια ώστε να δημιουργηθεί μια κοίλη σφαίρα, αφαίρεσε με την αντλία τον αέρα από τα ημισφαίρια και… τα ημισφαίρια ήταν αδύνατον να αποσπαστούν το ένα από το άλλο ακόμη και στην περίπτωση που τα τράβαγαν προς αντίθετες κατευθύνσεις οκτώ άλογα από κάθε πλευρά. Όταν επέτρεψε να εισέλθει αέρας στο εσωτερικό της μεταλλικής σφαίρας, τα ημισφαίρια άνοιξαν μόνα τους.


Η ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ

Η κατασκευή αυτή είναι μια παραλλαγή της Αιολόσφαιρας που σχεδίασε ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς και θεωρείται η πρώτη θερμική μηχανή πρόγονος των σύγχρονων ατμομηχανών. Ο ατμός που παράγεται στην κοίλη σφαίρα από το βρασμό του νερού που περιέχει, εξέρχεται από τα δύο ακροφύσια της σφαίρας τα οποία είναι σχήματος "Γ" και αντίθετα τοποθετημένα μεταξύ τους. Ο παραγόμενος ατμός βγαίνει υπό πίεση και περιστρέφει τη σφαίρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη λειτουργία αυτή (κίνηση δι' εκτονώσεως αερίου) στηρίζεται η κίνηση των σύγχρονων πυραύλων και αεριωθουμένων.


ΚΟΧΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Το υδραυλικό αυτό όργανο εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη όταν επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του Πτολεμαίου του Φιλάδελφου. Εκεί εμπνεύστηκε τον κοχλία και τον κατασκεύασε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους χωρικούς να αντλήσουν νερό από το Νείλο. Χρησίμευε στην άντληση ύδατος από ένα χαμηλό επίπεδο σ' ένα άλλο υψηλότερο.

Οι χρήσεις του από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι πολλές: άρδευση αγροτικών καλλιεργειών, απαλλαγή μεταλλείων από λιμνάζοντα ύδατα, άντληση υδάτων από τα έγκατα των πλοίων και άλλες. Χρησιμοποιείται έως σήμερα σε πολλές χώρες, αναπτυγμένες ή μη, με πολλές μορφές και ποικιλία χρήσεων.


Ο ΔΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΣΙΟΥ

Πρόκειται για μια πολύ απλή κατασκευή, που αποτελείται από ένα πλαστικό μπουκάλι και ένα δοκιμαστικό σωλήνα κλεισμένο με φελλό που έχουμε τρυπήσει. Όταν πιέζουμε το μπουκάλι παρατηρούμε ότι ο δοκιμαστικός σωλήνας βυθίζεται και όταν το αφήνουμε, ο σωλήνας επιπλέει και πάλι. Καθώς πιέζουμε το μπουκάλι, εισέρχεται νερό μέσα στο σωλήνα, αυξάνεται το βάρος του και βυθίζεται. Τα υποβρύχια αλλά και τα ψάρια αναδύονται και καταδύονται με βάση αυτή την αρχή.


ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΦΑΙΡΩΝ

Γνωρίζουμε ότι αν αφήσουμε ένα σώμα να πέσει από κάποιο ύψος και να συγκρουστεί με το έδαφος κατά την επιστροφή του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το αρχικό ύψος. Γιατί στην κατασκευή αυτή η πάνω σφαίρα φαίνεται να παραβιάζει αυτή τη βασική αρχή της φύσης; Ο κώνος που φαίνεται να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας! Είναι γνωστό ότι όλα τα σώματα, όταν αφαιθούν ελεύθερα κινούνται προς τα κάτω. Ο Κώνος όμως αυτός αντί να κατηφορίζει, προτιμά να ανηφορίζει! Παραβιάζεται ο νόμος της βαρύτητας ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;


ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Η διάταξη εκμεταλλεύεται το φαινόμενο της ταχύτερης και καλύτερης διάδοσης του Ήχου στα στερεά, απ’ ότι στα αέρια. Κλείνετε τα αυτιά σας και δαγκώνετε το καλαμάκι της διάταξης για να ακούσετε καθαρά έναν ήχο που στον αέρα γίνεται ελάχιστα αντιληπτός.


ΔΙΝΟΡΕΥΜΑΤΑ

Αφήνετε σφαιρίδια από διαφορετικά υλικά να πέσουν μέσα από τους σωλήνες και συγκρίνετε τους χρόνους πτώσης τους. Γιατί το μαγνητισμένο σφαιρίδιο καθυστερεί μέσα στο χάλκινο σωλήνα αν και ο χαλκός δε μαγνητίζεται;


ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ

Το σύστημα αποτελείται από δύο αντικριστά παραβολικά κάτοπτρα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Όταν κάποιος ψιθυρίσει στον κύκλο που βρίσκεται μπροστά από το ένα κάτοπτρο, ο ψίθυρος ανακλάται, οδηγείται στο άλλο κάτοπτρο και θα ακουστεί από τον ακροατή μπροστά από τον κύκλο του δευτέρου κατόπτρου.


ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ

Η διάταξη αποτελείται από κρεμασμένες σφαίρες του μπιλιάρδου που εφάπτονται μεταξύ τους. Τραβήξετε την πρώτη σφαίρα από τη θέση ισορροπίας της και αφήστε την ελεύθερη, αυτή θα σταματήσει μόλις προσκρούσει στη δεύτερη και η τελευταία θα εκτιναχτεί με την ίδια ορμή που προσέκρουσε η πρώτη. Αν τραβήξετε δύο σφαίρες, τότε δύο σφαίρες θα εκτιναχτούν.


ΚΑΡΕΚΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ

Ανεβείτε στην καρέκλα και δεθείτε με τη ζώνη ασφαλείας. Κρατήστε σε κάθε χέρι από ένα αλτήρα και ζητήστε από κάποιον να σας περιστρέψει ενώ έχετε τα χέρια σας τεντωμένα στην έκταση. Μαζέψτε τα χέρια σας κοντά στο στήθος και νιώστε την επιτάχυνση της καρέκλας.