image descriprion

ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΣΤΟΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Ένας από τους παράγοντες που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του νομού Δράμας, είναι το νερό. Το υδάτινο στοιχείο έχει έντονη παρουσία σ’ όλη την περιοχή σχηματίζοντας υδάτινα οικοσυστήματα, που συμβάλλουν καθοριστικά στο τοπίο και στο φυσικό περιβάλλον του νομού.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/343 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Ερειπωμένα χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΣΤΟΣ

Ο ΝΕΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

ΤΑ ΥΔΑΤΟΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Ένας από τους παράγοντες που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του νομού Δράμας, είναι το νερό. Το υδάτινο στοιχείο έχει έντονη παρουσία σ’ όλη την περιοχή σχηματίζοντας υδάτινα οικοσυστήματα, που συμβάλλουν καθοριστικά στο τοπίο και στο φυσικό περιβάλλον του νομού.

Πυκνά παραποτάμια δάση, βαθιά φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες και μια μεγάλη αλληλουχία βιοτόπων, διαμορφώνουν το τοπίο μέσα από το οποίο περνάει ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας. Ο λόγος για τον ποταμό Νέστο, ο οποίος πηγάζει από την περιοχή Ρίλα, της Βουλγαρίας και εκβάλει στο Θρακικό Πέλαγος.

Από τα 234 χιλ. συνολικής διαδρομής του Νέστου, τα 130χιλ. τα διανύει επί Ελληνικού εδάφους διασχίζοντας τους ορεινούς όγκους της Οροσειράς της Ροδόπης, καθώς και του όρους Φαλακρού.

Στη μεγαλοπρεπή αυτή διαδρομή του, σχηματίζει πανέμορφες λίμνες, ρέματα και καταρράκτες, κυρίως στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Παρανεστίου.

Εξίσου πολλοί είναι και οι παραπόταμοι και τα ρέματα που ενώνονται με τον ποταμό, πριν την εκβολή του, όπως: ο Δεσπάτης, ο Μουσδέλης, το Μεγάλο Ρέμα, το Διαβολόρεμα και το Αρκουδόρεμα. Τα ποτάμια αυτά, με τα ρέματά τους, δημιουργούν υδάτινους σχηματισμούς (καταρράκτες Φρακτού, Στραβορέματος, κ.ά) εξαιρετικής και σπάνιας ομορφιάς.

  Επίσης, στη θέση Θερμιά Παρανεστίου, υπάρχουν οι ομώνυμες πηγές με θερμά ιαματικά νερά, ενώ ανατολικά του Δασικού Χωριού Ελατιάς και σε απόσταση 7χλμ. υπάρχει το Στραβόρεμα, το οποίο διαπερνώντας το ο Νέστος, δημιουργεί ένα μικρό λιβάδι και εντυπωσιακούς μαιάνδρους.

Στο ρου του Νέστου Ποταμού, υπάρχουν δύο υδροηλεκτρικά φράγματα, το φράγμα του Θησαυρού και το φράγμα της Πλατανόβρυσης.


Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Ο ποταμός Νέστος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Σήμερα, σ’ αυτόν βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή, 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα.

Στη χλωρίδα της περιοχής του Νέστου, υπάρχουν περίπου 500 είδη φυτών. 10 από αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και βρίσκονται κάτω από ειδικό καθεστώς προστασίας.

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Περπατώντας τα λιθόστρωτα δρομάκια στα Στενά του Νέστου, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, ο επισκέπτης ζει μοναδικές στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς θαυμάζοντας το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.

Οι φίλοι των σπορ μπορούν να διασχίσουν το ποτάμι με καγιάκ απολαμβάνοντας τη διαδρομή. Τα πολυδαίδαλα βουνά, τα κελαϊδίσματα σπάνιων πτηνών και η μεγαλοπρεπής βλάστηση, αποτελούν κύρια στοιχεία του πανέμορφου τοπίου.

Ξεχωριστή και θαυμάσια εμπειρία για τους εραστές της φύσης όπως και για τους φίλους των σπορ, αποτελεί ένας περίπατος δίπλα στο ποτάμι, μια βόλτα πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ή η κατάβαση με καγιάκ.


Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Στη μυθολογία, ο Νέστος ή Νέσσος, γεννιέται στην αρχή του χρόνου, πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.

Οι Ρωμαίοι, μετονόμασαν το ποτάμι σε Μέστους, ενώ αναφέρεται ως Μέστος από την Άννα Κομνηνή τον 11ο μ.Χ. αιώνα. Από το όνομα αυτό, προήλθε και το σλάβικο όνομα Μέστα, με το οποίο ακόμα και σήμερα ονομάζουν οι Βούλγαροι το τμήμα του ποταμού, που ρέει στην χώρα τους.

Ο Νέστος, με την αιώνια διαδρομή του ανάμεσα στα βουνά, προσφέρει ακούραστα το ευεργετικό νερό του στη φύση και τον άνθρωπο. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του γύρω τόπου, δίνοντας την ευκαιρία για τη δημιουργία και εξέλιξη αρκετών πόλεων κοντά σ’ αυτό.


ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΣΤΟ

Υπάρχει η δυνατότητα ψαρέματος στον ποταμό Νέστο σύμφωνα πάντα με την ρυθμιστική απόφαση που εκδίδει κάθε χρόνο το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Μερικά από τα είδη που μπορεί κάποιος να αλιεύσει είναι οι μπριάνες, τα γριβάδια, οι μουρμουρίτσες