image descriprion

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Λίγο έξω από την Πρασινάδα, στον ιερό βράχο της, όπως αποκαλούν το μέρος, δεσπόζει η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χτισμένη στα χαλάσματα Βυζαντινού Μοναστηριού, που βρισκόταν θαμμένο εκεί επί 8 αιώνες χωρίς να γνωρίζει κάποιος την ύπαρξή του ( 485μ.Χ-1204μ.Χ.)

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/304 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Εκκλησία
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Λίγο έξω από την Πρασινάδα, στον ιερό βράχο της, όπως αποκαλούν το μέρος, δεσπόζει η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χτισμένη στα χαλάσματα Βυζαντινού Μοναστηριού, που βρισκόταν θαμμένο εκεί επί 8 αιώνες χωρίς να γνωρίζει κάποιος την ύπαρξή του ( 485μ.Χ-1204μ.Χ.)

Στην τοποθεσία αυτή όπου υπάρχει πλέον το σημερινό μοναστήρι, βρέθηκαν λείψανα Αγίων, που μαρτύρησαν από τους Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. κατά την 4η Σταυροφορία.

Στις 6 Αυγούστου 1993, ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά από 800 χρόνια στη νέα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

a10.jpg


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Η αναστήλωση της Ιεράς Μονής μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα αποτέλεσε έργο ζωής για τον πρώην Νομάρχη Δράμας, Κώστα Ευμοιρίδη. Η ανέγερση της Μονής έγινε στο πλαίσιο της εκπλήρωσης του τάματος της μητέρας του.

a3.jpg


Την περίοδο της βουλευτικής του θητείας, συγγενικά του πρόσωπα από την Πρασινάδα, του ζήτησαν να επιδιορθώσει ένα εκκλησάκι με λαμαρίνες, που είχαν στο χωριό, πάνω σ’ ένα βράχο.

Ο Κώστας Ευμοιρίδης σαν πήγε στην περιοχή και άρχισε να σκάβει πάνω στο βράχο, βρήκε τα θεμέλια της παλιάς μονής που υπήρχε εκεί, η οποία σύμφωνα με την παράδοση κάηκε από τους Σταυροφόρους. Σκάβοντας, βρέθηκε επίσης, η κάρα του τελευταίου Ηγούμενου της Μονής, η οποία ευωδίαζε. Επίσης, κατά την ανασκαφή βρέθηκαν εκκλησιαστικά σκεύη και νομίσματα τα οποία ο Κώστας Ευμοιρίδης παρέδωσε στον Μητροπολίτη Δράμας.


ΛΑΪΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Κάτοικος της Πρασινάδας, ο Σωτήρης Τσεπίλης, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα για την ανέγερση της Μονής, ανέφερε στον Κώστα Ευμοιρίδη, πολύ πριν αυτός αποφασίσει να χτίσει το Μοναστήρι, ότι έβλεπε συχνά στον ύπνο του ένα γέροντα να του λέει: «Ακόμη να χτίσετε το Μοναστήρι μου;» Σαν να περίμενε ο γέροντας αυτός να χτιστεί ξανά το Μοναστήρι του, αυτό που του έκαψαν αιώνες πριν, οι Σταυροφόροι.

Συγκλονιστική είναι επίσης η μαρτυρία ενός από τους ανθρώπους που έχτιζαν το μοναστήρι. Όπως ανέφεραν, μια μέρα είδαν να περπατά πάνω στα κεραμίδια της Μονής, ένας γέροντας!

a1.jpg


Και ο Κώστας Ευμοιρίδης είχε μια παρόμοιο εμπειρία. Μια μέρα, καθήμενος πάνω στο βράχο και χαζεύοντας το μαγευτικό τοπίο είδε από τη ρεματιά να ανηφορίζει ένας μεγαλόσωμος γέροντας. Σηκώθηκε όρθιος και κίνησε προς το μέρος του. Όμως, σαν έφτασε σε απόσταση τριών μέτρων από το γέροντα, αυτός εξαφανίστηκε!

Στην Πρασινάδα, ο Κώστας Ευμοιρίδης ξόδεψε όλη του την περιουσία. Η οικονομική συνδρομή φίλων, για την ανέγερση της Μονής, ήταν μηδαμινή μπροστά στα χρήματα που αυτός δαπάνησε εκεί.


ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

  Το πανέμορφο Μοναστήρι που χτίστηκε πάνω στο βράχο, εκεί που ήταν και το παλιό, πέρα από το Ναό, διαθέτει κελιά για τους μοναχούς, ενώ παρακείμενα χτίστηκε ένα διώροφο κτίσμα, στον ένα όροφο βρίσκεται το μαγειρείο και η τράπεζα και στον άλλο, επτά δωμάτια. Κτίστηκαν επίσης, καταλύματα για τους εργάτες, τουαλέτες και δεξαμενή για τη συγκέντρωση του νερού. Διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος, έπεσε άσφαλτος στο δρόμο, ενώ ένα ακόμη κτίσμα που ξεκίνησε, ανάμεσα στις πλαγιές των δυο λόφων, δεν ολοκληρώθηκε.

Είναι πραγματικά κρίμα, ένα τέτοιο στολίδι, να παραμένει αναξιοποίητο. Ας ευχηθούμε η Μοναστηριακή κοινότητα να το αξιοποιήσει, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ Παύλου.

a17.jpgΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η διαδρομή προς την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πρασινάδα, είναι μάλλον ακατάλληλη για τουριστικό λεωφορείο. Σε πολλά σημεία, τα κοπάδια κινούνται πάνω στον δρόμο.

Αν έχετε ΙΧ αυτοκίνητο, ακολουθείστε από το Παρανέστι τη διαδρομή προς Άνω Θόλο. Το τοπίο έχει μια άγρια μαγεία απερίγραπτης ομορφιάς. Η βλάστηση οργιάζει. Συνεχίζετε προς τους οικισμούς της Σίλλης και της Πρασινάδας. 13χλμ. από το Παρανέστι, ο δρόμος διακλαδίζεται: παίρνετε τον ανήφορο αριστερά προς Πρασινάδα. Στα 6χλμ. φτάνετε. Η Πρασινάδα είναι στα δεξιά σας. Συνεχίζετε ευθεία προς την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από όπου η θέα στη χαράδρα σας κόβει την ανάσα.

a22.jpg