image descriprion

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Δεν σχεδιάστηκε για να υποκαταστήσει το περιβάλλον, σχεδιάστηκε για να εισάγει τους επισκέπτες στο περιβάλλον

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/112 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Μουσείο
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
    1/4
Γενικά στοιχεία για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν σχεδιάστηκε για να υποκαταστήσει το περιβάλλον,

σχεδιάστηκε για να εισάγει τους επισκέπτες στο περιβάλλον

Στο Παρανέστι Δράμας, έχει την έδρα του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Το μουσείο απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και παρέχει πλούσια πληροφόρηση, τόσο για τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όσο και για τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας της.

a6.jpg

Στο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, που ξεπερνά τα 300 τ.μ., ο επισκέπτης έχει μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά:

-τη γεωλογία, τα πετρώματα και τα απολιθώματα της περιοχής

-τη χλωρίδα και τη βλάστηση της Ροδόπης

-τα εντυπωσιακά ζώα, από τα μικρού μεγέθους και συνήθως απαρατήρητα σαλιγκάρια και αρθρόποδα , μέχρι τους αετούς, τους κούρκους, τα αγριογούρουνα, τις αρκούδες, τους λύκους κ.α.

-τη δομή των πιο χαρακτηριστικών οικοσυστημάτων, όπως του δάσους, της εκβολής, του ρυακιού, του θαμνότοπου, των αλπικών λιβαδιών κ.α.

-τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν, μέσα από αιώνες συμβίωσης, ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2002. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» του ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και υπάγεται στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Παρανεστίου.

Αποσκοπεί να φέρει τον κόσμο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου και να αποτελέσει την πύλη εισόδου στον οικοσύστημα της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα.

a7.jpg


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

]Στην είσοδο, του Μουσείου ο επισκέπτης αντικρίζει μια υπερμεγέθης μακέτα του ορεινού όγκου της Ροδόπης κι έναν πίνακα για τα θηλαστικά, τα ερπετά, τα νυχτόβια αρπακτικά πουλιά και τα αμφίβια. Ουσιαστικά ο επισκέπτης έχει μια εύκολη και γρήγορη προσέγγιση στο πολύπλοκο ανάγλυφο της περιοχής.

Ακολουθεί μια βιτρίνα σχετική με τη γεωλογία της Ροδόπης, τα ορυκτά και τα πετρώματα της περιοχής (γρανίτης, ρυόλιθος, ψαμμίτης, οφθαλμογνεύσιο, πηγματίτης) και πετρώματα από άλλες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η δεύτερη και τρίτη βιτρίνα εκθέτουν χερσαία σαλιγκάρια κι αρθρόποδα (αράχνες, σκορπιοί, ισόποδα, μυριόποδα, κλπ.) και δείγματα από βρύα, λειχήνες, μύκητες και φτέρες.

Άλλες βιτρίνες με εκθέματα πληροφορούν για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (π.χ. τα κωνοφόρα δάση Ροδόπης, την υλοτομία, το αλπικό λιβάδι, τις εκβολές και τις λιμνοθάλασσες, τους θαμνότοπους) και τέλος για την οικονομία της περιοχής (τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον εναλλακτικό τουρισμό).

a1.jpg

Όμως τα παιδιά στρέφονται στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου όπου εκτίθενται βαλσαμωμένα πολλά ζώα και πουλιά, όπως το τσιχλογέρακο, η βίδρα, ο μυοκάστορας, το αγριόγιδο, η αλεπού, ο χουχουριστής, ο λύκος, το ελατοπούλι, η πράσινη τισκλιτάρα, το σαίνι και το αγριογούρουνο.


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Τρίτη έως Σάββατο: 08:00-14:30 Κυριακή: 11:00-14:30 Δευτέρα και αργίες: κλειστό.

Τηλέφωνο: 25240 21010

Το εισιτήριο εισόδου είναι:

3,00 ευρώ γενική είσοδος

1,00 ευρώ για μαθητές

1,50 ευρώ για οργανωμένες επισκέψεις ΚΑΠΗ

Πολύτεκνοι - ΑΜΕΑ είσοδος ελεύθερη