image descriprion

ΣΤΕΡΝΑ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Η Στέρνα, ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Θολού της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 187 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει 47χιλ. από την πρωτεύουσα του Νομού Δράμας και 8χιλ. από την έδρα του Δήμου Παρανεστίου.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/184 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΣΤΕΡΝΑ

Η ΣΤΕΡΝΑ

Η Στέρνα, ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Θολού της Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 187 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει 47χιλ. από την πρωτεύουσα του Νομού Δράμας και 8χιλ. από την έδρα του Δήμου Παρανεστίου.

Η παλαιότερη ονομασία της Στέρνας ήταν, Αρπαδζίκ. Μετονομάστηκε με Δ. τη 1-4-1927.

Στη Στέρνα, εγκαταστάθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης, 13 προσφυγικές οικογένειες, συνολικά 60 άτομα, από χωριά της Ανατολικής Θράκης και Πόντιοι από χωριά της Πάφρας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στη Στέρνα κατοικούν 31 άτομα, γεωργοκτηνοτρόφοι στο επάγγελμα.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΕΡΝΑΣ

Με Β.Δ. της 21-1-1936 ιδρύθηκε το 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο του συνοικισμού Στέρνας της τέως Κοινότητας Θόλου. Το Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) και λόγω στράτευσης του δασκάλου του την περίοδο του Εμφύλιου πολέμου (1946-1950). Καταργήθηκε το 1977, λόγω μείωσης των μαθητών του. Το σχολικό έτος 1939-1940 στο Σχολείο φοιτούσαν 58 μαθητές, το 1951, 31 μαθητές, το 1961, 22 μαθητές και το 1971, μόλις 7 μαθητές.

Στο ανατολικό τμήμα του συνοικισμού βρισκόταν τουρκικό τέμενος το οποίο χρησίμευε και ως τουρκικό διδακτήριο. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων (1925), οι κάτοικοι κατεδάφισαν το τέμενος και άφησαν μια αίθουσα, η οποία αποτέλεσε το ελληνικό διδακτήριο μέχρι το έτος 1950, οπότε κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκε το νέο διδακτήριο, πλησίον του παλιού.

Το διδακτήριο ανεγέρθηκε από την Υπηρεσία «Πρόνοια Συμμοριοπλήκτων», με δαπάνη 60.000.000 δρχ. παλιάς έκδοσης, του εράνου της Α.Μ. του Βασιλέως των Ελλήνων, Παύλου Α΄.

Το έργο άρχισε τον Οκτώβριο του 1950 και τελείωσε το Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχεδιάγραμμα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. με μηχανικό τον Δημήτριο Νεράντζη και εργολάβο τον Ιωαννίδη.

Το νεοανεγερθέν διδακτήριο είναι μονώροφο, τύπου 1/τάξιου Σχολείου και έχει αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο και διάδρομο.

Μετά την κατάργηση του Σχολείου, το κτήριο παραχωρήθηκε από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. στην Κοινότητα Θόλου στην οποία υπαγόταν διοικητικά ο συνοικισμός της Στέρνας και στη συνέχεια στο Δήμο Παρανεστίου, ο οποίος επισκεύασε επιμελώς το κτήριο και το παραχώρησε στο Σύλλογο Στέρνας, για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Μικρή πληθυσμιακά η Στέρνα μικρός και ο Ιερός Ναός της αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα. Χτισμένος υψομετρικά, αγναντεύει τον κάμπο που ξεχύνεται μπροστά του, έως και το Νέστο Ποταμό, που περνά έξω από τα όρια του χωριού.

Ταπεινός μεν, προσεγμένος δε, όπως εξάλλου όλοι οι Ναοί του Δήμου Παρανεστίου, σε ρυθμό βασιλικής, στεγάζει την πηγαία και ανιδιοτελή αγάπη των πιστών προς τον Άγιο Παντελεήμονα, τον οποίο και τιμούν δεόντως την ημέρα της εορτής του.