image descriprion

ΠΟΛΥΣΥΚΟ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Το Πολύσυκο, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Παρανεστίου έχει υψόμετρο 379 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει, από το Παρανέστι 9χλμ. και από τη Δράμα 44χλμ.

  • Αξιολογήσεις 0 Αξιολογήσεις/186 Προβολές
    0/5
  • Τύπος εμπειρίας Χωριά
  • Επίπεδο Δυσκολίας Επίπεδο 0
    0/10
  • Κόστος ΔΩΡΕΑΝ
    0/4
Γενικά στοιχεία για το ΠΟΛΥΣΥΚΟ

ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΚΟ

Το Πολύσυκο, είναι ένας μικρός οικισμός που ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Παρανεστίου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Το Πολύσυκο, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Παρανεστίου έχει υψόμετρο 379 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει, από το Παρανέστι 9χλμ. και από τη Δράμα 44χλμ.

Η παλιά του ονομασία ήταν Ιντζερλίκ. Το 1927 μετονομάστηκε σε Πολύσυκο και σ’ αυτό εγκαταστάθηκαν 17 οικογένειες προσφύγων, 67 άτομα συνολικά. Παλιότερα, το χωριό κατοικούνταν από μουσουλμάνους, που το 1920 αριθμούσαν σε 881 άτομα.

Το 1961, λόγω της μετανάστευσης, στο Πολύσυκο ο πληθυσμός μειώθηκε στους 74 κατοίκους. Η απογραφή του 2011 βρίσκει στο Πολύσυκο 15 μόνιμους κατοίκους, ενώ στις μέρες μας, ο οικισμός αριθμεί πολύ ελάχιστους, κυρίως κτηνοτρόφους στο επάγγελμα, που έχουν εκεί τις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

Τα πολλά ερειπωμένα πέτρινα σπίτια, διώροφα στην πλειοψηφία τους, καταδεικνύουν την άνθιση της περιοχής, έναν αιώνα πριν. Σήμερα, τα λιγοστά συντηρημένα σπίτια και τα ελάχιστα νεόδμητα, στεγάζουν τα όνειρα των λιγοστών κτηνοτρόφων της περιοχής.

Εικόνες μαγευτικές, σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, με πλούσια βλάστηση και έφορο κλίμα. Όπου κι αν γυρίσεις το κεφάλι σου θα δεις να βόσκουν αμέριμνα, ζώα, ακόμη και μέσα στο χωριό και στις αυλές των ερειπωμένων σπιτιών.


Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Επιβλητικά, πάνω σ’ ένα ύψωμα του οικισμού δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, μια μικρή αλλά αξιοπρόσεκτη εκκλησία την οποία στηρίζει με αγάπη ο εφημέριος της και οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, ενώ κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, πλήθος κόσμου συρρέει στην περιοχή για να τιμήσει τον Άγιο.


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με Β.Δ. της 26-10-1940 ιδρύθηκε το 1/τάξιο Δημοτικό Σχολείο Πολύσυκου της τέως Κοινότητας Παρανεστίου, που βρίσκεται 9χιλ. Βόρεια της έδρας του Δήμου.

Το Σχολείο ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) και τα έτη 1946-1951 λόγω στράτευσης του δασκάλου και λόγω του Εμφυλίου πολέμου. Το Σχολείο καταργείται το 1979, λόγω έλλειψης μαθητών. Σ’ αυτό φοιτούσαν το 1951, 24 μαθητές και το 1971, μόλις 10.

Το Δημοτικό Σχολείο Πολυσύκου μέχρι να αποκτήσει δικό του διδακτήριο στεγαζόταν σε ιδιωτικά οικήματα.

Το Πολύσυκο είχε πυρποληθεί δυο φορές, τη μια κατά την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) και στη συνέχεια κατά τον Εμφύλιο πόλεμο. Οι κάτοικοι κατά τον επαναπατρισμό τους το έτος 1950 δεν βρήκαν τίποτα όρθιο. Τα σπίτια τους αλλά και τα σπίτια που χρησιμοποιούσαν ως διδακτήρια ήταν τελείως καταστρεμμένα.

Το υπάρχον σήμερα διδακτήριο ανεγέρθη το 1950, με δαπάνη 74.000 δρχ. οι οποίες διατέθηκαν από την «Πρόνοια Συμμοριοπλήκτων».

Η αρχιτεκτονική μελέτη συντάχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και εργολάβος του έργου ήταν ο Νικόλαος Ιωαννίδης.

Το διδακτήριο είναι μονώροφο τύπου 1/τάξιου Σχολείου και διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο και διάδρομο.